CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Őszi-téli immunerősítés

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

folyékony immunerősítés antioxidáns mangosztánnal

A folyékony immunerősítők királya, avagy

a mangosztán extra erős  antioxidáns hatása


Az antioxidánsokról rengeteg fórumon olvashatunk, de nem biztos, hogy valóban tisztában vagyunk vele, miért is fontos megfelelő mennyiségű és minőségű antioxidáns vegyülettel ellátni szervezetünket.

Testünkben normális anyagcserénk során minden percben keletkeznek úgynevezett szabad gyökök, melyek szabad oxigén- vagy nitrogénmolekulát tartalmaznak. Ezek képesek reakcióba lépni a sejteket felépítő anyagokkal, a sejtmembránnal vagy akár magával a DNS-sel is, és károsítani azokat, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a szabad gyököknek fontos szerepük van a sejten belüli jelátvitelben is. A szabad gyökök felszaporodása veszélyes lehet, és nagyban befolyásolja az életmódunk: a rohanó életvitel, a szmogos levegő, illetve a dohányzás (sokaknál mindez együtt), a helytelen és antioxidánsokban szegény táplálkozás. Ki hinné, hogy még a testedzés és a nehéz fizikai munka során is fokozódik a szabad gyökök képződése, mégpedig az intenzitással arányosan. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor kerülünk ilyen élethelyzetbe nap mint nap, amikor fokozódik a szabad gyökök képződése.

Ha az antioxidánsok és a szabad gyököknek nevezett molekulák egyensúlyában az utóbbiak túlsúlya tartóssá válik, kialakul az ún. oxidatív stressz, melynek jelentőségét az „öregedés” folyamatában, illetve több krónikus betegség (pl: daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek) kialakulásában feltételezik a kutatók. Bár a szabad gyököket a sejtek enzimjei, egyes vitaminok és egyéb mechanizmusok képesek semlegesíteni, azonban fokozott igénybevételnél nem biztos, hogy mindez elegendő.

Táplálkozásunkkal és életmódunkkal fokozhatjuk a sejteket védő antioxidánsok mennyiségét, de manapság nehéz odafigyelni erre, és már abban sem lehetünk biztosak, hogy az adott élelmiszerek tartalmaznak-e annyi értékes tápanyagot, mint azt gondoljuk. Ilyenkor érdemes lehet jó minőségű, megbízható, antioxidáns hatású étrend-kiegészítőkhöz folyamodni, melyek kiváló alternatívát nyújthatnak az antioxidáns védelem megerősítésére.

Az utóbbi időszak egyik legnépszerűbb antioxidáns hatással bíró természetes alapanyaga a mangosztán gyümölcs, ami az eddigi kutatások alapján méltán érdemelte ki ezt a pozíciót. Több vizsgálat is folyt és jelenleg is folyik, hogy feltérképezzék hatását és hatóanyagait. Az egyik 2006-os kutatás eredményeképpen 14-re nőtt a mangosztánból kivont, azonosított, antioxidáns hatással bíró vegyületek száma, fő hatóanyagát, az alfa-mangosztint pedig az egyik legerősebb hatású vegyületként írták le.

További vizsgálat tárgya volt a mangosztánból kivonható polifenol vegyületek antioxidáns hatásának mérése. Arra jutottak, hogy a benne található egyik xanton az E-vitaminhoz hasonló mértékben tudja védeni a telítetlen zsírsavakat az oxidációtól. Egy másik, a mangosztán kivonatával emlődaganatos sejteken végzett tanulmány sejtosztódást gátló és sejthalált elősegítő hatásról számol be amellett, hogy gátolta a szabad gyökök képződését.

Más kísérlet pedig a mangosztánban található alfa-mangosztin gyulladásgátló hatását írta le (maga a gyulladás is az immunrendszerünk sejtjei által termelt szabad gyökök-irányította folyamat).

Mivel maguk az antioxidánsok azért tudják védeni a sejtjeinket, mert önmagukat „áldozzák fel” (ezeket a vegyületeket károsítják a szabad gyökök a sejtek helyett), ezért jó, ha ezeket is védjük, míg elérnek sejtjeinkhez és olyan készítményt vásárolunk, melyet erre gondolva alkottak meg.

Javasolt tehát, hogy többféle antioxidánst egyszerre tartalmazó, folyékony vagy kapszula formátumú étrend-kiegészítőt alkalmazzunk: a mangosztán értékes hatóanyagai például szinergikusan együttműködhetnek a zöldtea- és egyéb gyümölcsök antioxidáns vegyületeivel.

Megrendelem most!


Kérdésed van? Írj nekünk!

Forrás:

  1. Production, detection, and adaptive responses to free radicals in exercise - Sean Sachdeva, and Kelvin J. Davies, Free Radical Biology and Medicine Vol. 44, Is. 2, 15 January 2008, Pages 215-223
  2. Free radicals, metals and antioxidants in oxidative stress-induced cancer - M. Valkoa, C.J. Rhodesb, J. Moncola, M. Izakovica and M. Mazura, Chemico-Biological Interactions
  3. Volume 160, Issue 1, 10 March 2006, P. 1-40
  4. Free radicals and muscle fatigue: Of ROS, canaries, and the IOC - Michael B. Reid, Free Radical Biology and Medicine Vo. 44, Is. 2, 15 January 2008, P.169-179
  5. Antiproliferation, antioxidation and induction of apoptosis by Garcinia mangostana (mangosteen) on SKBR3 human breast cancer cell line - Primchanien Moongkarndi, Nuttavut Kosema, Sineenart Kaslungkab, Omboon Luanratanac, Narongchai Pongpanc and Neelobol Neungtond, Journal of Ethnopharmacology Vol 90, Is 1, January 2004, P161-166.
  6. Anti-inflammatory activity of mangostins from Garcinia mangostana -  Lih-Geeng Chena, Ling-Ling Yangb and Ching-Chiung Wan, Food and Chemical Toxicology
  7. Vol. 46, Is. 2, February 2008, P. 688-693
  8. Bioavailability and Antioxidant Effects of a Xanthone-Rich Mangosteen (Garcinia mangostana) Product in Humans - Miwako Kondo, Liliang Zhang, Hongping Ji, Yan Kou and Boxin Ou, J. Agric. Food Chem., 2009, 57 (19), pp 8788–8792
  9. Antioxidant Xanthones from the Pericarp of Garcinia mangostana (Mangosteen) - Hyun-Ah Jung, Bao-Ning Su, William J. Keller, Rajendra G. Mehta, and A. Douglas Kinghorn, J. Agric. Food Chem., 2006, 54 (6), pp 2077–2082
  10. Phenolics from hull of Garcinia mangostana fruit and their antioxidant activities - Limei Yua, Mouming Zhaoa, Bao Yangb, Qiangzhong Zhaoa and Yueming Jiangb, Food Chemistry Vol.104, Is.1, 2007, P. 176-181
  11. Antioxidant Nutrients and Chronic Disease: Use of Biomarkers of Exposure and Oxidative Stress Status in Epidemiologic Research - Susan T. Mayne, The American Society for Nutritional Sciences J. Nutr. 133:933S-940S, March 2003