CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

A Q10 felhasználásának területei

2015.05.27.

A Q10 felhasználásának területei

A Q10 koenzim annak idején igazi csodaszerként vonult be a köztudatba. Eleinte még szívgyógyszerként vetették be, később már étrend kiegészítőként szolgálta és szolgálja ma is emberek millióinak egészségét.

RÖVID TÖRTÉNETE

Miután sikerült marhaszívből izolálni és azonosítani a koenzim Q10-et 1957-ben, rögtön a kutatók figyelmének középpontjába került. A temérdek orvosi kutatása nyomán, Japánban már a 60-as évektől használják étrend-kiegészítőként, 1976-ban pedig törzskönyvezték, mint gyógyszer. Nem elírás, ott valóban gyógyszerként használják a Q10-et és a kezdetektől alkalmazzák különböző szívbetegségek kezelésében, sikerrel!

A Q10 egy tirozin nevű aminosavból keletkező enzim, mely a sejtek mitokondriumaiban, az energiatermelésben vesz részt. A táplálkozással felvett szénhidrátok, zsírok és részben a fehérjék ezekben a mitokondriumokban a Q10 koenzim közreműködésével ATP-vé, azaz energiahordozóvá válnak. Ha a sejtnek energiára van szüksége, lebontja az ATP-t és felszabadítja az energiát. Minél magasabb a sejtekben található koenzim Q10 szint, annál több energiát képesek előállítani. Érthető tehát, hogy Q10 hiányban a szervezet energiahiányos állapota alakul ki. Noha a Q10 alapvető feladata a sejtszintű bioenergetika javítása és az oxidatív stressz ellensúlyozása, számos betegségben alkalmazzák a gyógyszeres kezelés hatékony kiegészítéseként.A Q10 erős antioxidáns hatásáról is jól ismert, E vitaminnal kiegészítve még sokkal erősebben veszi fel a harcot a sejtjeinket károsító szabadgyökök ellen, így nagymértékben késlelteti szervezetünk öregedését és védi bőrünket is a napfény és a káros UV sugárzások esetleges következményeitől.

A Q10 FELHASZNÁLÁSÁNAK TERÜLETEI

Bizonyított tény, hogy a stressz, a fokozott szellemi- és fizikai igénybevétel megnöveli a Q10 igényt is. További csökkenést okozhatnak egyes gyógyszerek is, mint például egyes koleszterinszint csökkentők és vérnyomás csökkentők. Mindezeket ismerve nagyon hasznos lehet a Q10 kiegészítők rendszeres fogyasztása.

A Q10 megdöbbentő pozitív hatása megfigyelhető az olyan fogínybetegségek kezelésében is, mint például a fogínysorvadás. A fogínybetegség igen gyakori, duzzanattal, vérzéssel, fájdalommal járó probléma. Ezekben az esetekben a fogíny Q10 szintje csökkent. Q10 szuplementáció hatására gyorsabbá válik a gyógyulás és a szöveti regeneráció.

Ugyancsak helyes, ha egyébként makkegészséges fiatalok rendszeresen Q10-et szednek olyankor, amikor szokatlan erőkifejtésre szánják el magukat, például erősen sportolni kezdenek. A legutóbbi sportorvosi kutatások kimutatták, hogy a nagy állóképességet és erőkifejtést igénylő sportok akár jelentékenyen is gyöngíthetik az immunrendszert. A Q10 megfiatalítja a szervezetet, acélosítja az izmokat és igen jó hatással van az agyműködésre is.

The coenzyme Q10 phenomenon, írta Stephen T. Sinatra, 1998.; Coenzyme Q 10 and the heart, írta Stephen T. Sinatra, 1998.; Coenzyme Q10, Bruce Miller Better health Series, 2000.; Folkers et al: Biomedical and Clinical Aspects of CoQ, Elsevier, Amsterdam, 1991.; Folkers: Lovastatin decreases CoQ10 levels in humans, Proc. Natl AcadSci, 199o, 87: 8931-8934; Dr. James F. Balch: Prescription for Nutritional Healing, Avery Publishing, Garden City Park, New York, 1990;

vissza