Termékkategóriák

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

  • TESTRE SZABOTT ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS

    TESTRE SZABOTT ÉTREND-KIEGÉSZÍTÉS

    Egyedi vitamincsomagok a Te speciális igényeidhez igazítva

    Megnézem
  • 25% azonnali kedvezmény!

    25% azonnali kedvezmény!

    47.000.- Ft feletti vásárlás esetén azonnali 25% kedvezmény!

    Megnézem
  • Változtak a szállítási feltételek!

    Változtak a szállítási feltételek!

    Tájékozódj a szállítási feltételekről!

    Megnézem
  • BioHarmonex csúcstechnológiás biorezonanciás készülék

    BioHarmonex csúcstechnológiás biorezonanciás készülék

    Indítsd be tested öngyógyító folyamatait!

    Megnézem!
  • Ionizált, tiszta ívóvíz az Aquarion 9 víztisztító-és ionizáló berendezéssel

    Ionizált, tiszta ívóvíz az Aquarion 9 víztisztító-és ionizáló berendezéssel

    Erős antioxidáns tartalmú, káros anyagoktól mentes, stabil őH értékű tiszta ívóvíz

    Megnézem
  • Bankkártyával szeretnél fizetni?

    Bankkártyával szeretnél fizetni?

    Kattints ide és válaszd ki itt a termékeket!

    Megnézem
  • Bio illóolajok: minőségi egészségmegőrző termékek

    Bio illóolajok: minőségi egészségmegőrző termékek

    Ellazuláshoz, feltöltődéshez, a nyugalom megteremtéséhez

    Megnézem
  • Organic Noni új összetételben

    Organic Noni új összetételben

    A hatékonyabb egészségvédelemért!

    Megnézem
  • Légy Te is CaliVita partner! Vállj vállalkozóvá!

    Légy Te is CaliVita partner! Vállj vállalkozóvá!

    Online vagy offline módon

    Megnézem
  • E-protect termékcsalád elektroszmog elleni védelem

    E-protect termékcsalád elektroszmog elleni védelem

    E-sugárzásokkal szembeni harmonizáló eszköz

    Megnézem

Az élelmi rost és az egészség kapcsolata

2016.03.12.

Az élelmi rost és az egészség kapcsolata

Tudod-e, hogy a bélcsatornában élő baktériumok mennyire fontos szerepet töltenek be egészségünk megőrzésében?
Az immunrendszer sejtjeinek közel 80%-a a belekben van! Bélrendszerünkben természetes körülmények között számtalan baktérium és gomba él, melyeknek egészségünk megőrzésében kiemelkedő szerepük van. Mégis miért?

Mert:

- akadályozzák a kártékony baktériumok megtelepedését,

- védik bélrendszerünk nyálkahártyáját,

- lehetővé teszik a tápanyagok megfelelő mértékű felszívódását,

- szerepet játszanak a koleszterin felszívódás csökkentésében,

- hozzájárulnak a jó közérzet kialakulásához.

A vékonybélben élő baktériumoknak létfontosságú feladatuk van: lebontják a cellulózt, nélkülözhetetlen vitaminokat termelnek és folyamatosan karbantartják immunrendszerünket, éppen ezért kiemelkedő jelentőségű a bélflóra egészségének megőrzése vagy visszanyerése pre-és probiotikumokkal. Hippokratész szerint a „gonosz” a belekben lakozik.

Az inulin legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik, szelektív módon tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, főleg a Bifidobacteriumoknak és Acidophilusoknak.

Az alacsony rostfogyasztást a leggyakoribb táplálkozási hibák közé sorolhatjuk, holott direkt vagy indirekt módon, de szervezetünk működésének csaknem teljes egészére hatást gyakorol.

A csicsókában és a hagymafélékben megtalálható inulin - éppen úgy, mint az egyéb rostok -, ritkán kerülnek asztalunkra.

Mi is a rost?

Az élelmi rost nem tápanyag, mégis táplálkozásunk fontos alkotóeleme. Nem emészthető, ezért érintetlenül halad tovább  a vastagbélbe.

Magasabb rosttartalom, alacsonyabb kockázat

  • Rostfogyasztás és a bélfunkció

A rostok a szervezetünkben található enzimek által lebonthatatlan komplex szénhidrátok, melyek a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumok kizárólagos táplálékát képezik.

Az egészséges bélflóra csökkentheti az egyes rosszindulatú megbetegedések (például vastag- és végbéldaganatok) kockázatát.

Az élelmi rostok, különösen az oldhatatlan rostok, a széklet tömegének növelésével szerepet játszanak a székrekedés megelőzésében, ezáltal csökkentve a széklet tranzitidejét a bélrendszerben. Hatásának kialakulásához azonban a rostbevitellel párhuzamosan a bőséges vízfogyasztás is szükséges. A szivacsszerűen működő vízfelszívás mérsékli a hasmenés tüneteit is. A hasmenés a valamilyen okból a bélben lévő többlet vízmennyiség miatt alakul ki, nyomást gyakorolva a bélfalra. Az inulin a felesleges vizet magába, így sűríti a salakanyagot és lassítja a továbbhaladását.

A rostok fermentációja során keletkező rövid szénláncú zsírsavak, a bélrendszer sejtjeinek energiaforrásaiként működnek, ugyanakkor szerepet játszanak a bélben esetlegesen lévő tumorsejtek növekedésének, osztódásának megakadályozásában.

Rendszeres rostfogyasztással - ezen keresztül a bélműködés javításával -, csökkenthető a divertikulózis, aranyér, vastag-és végbéldaganat kifejlődésének kockázata, mérsékelhetők az irritábilis bélszindróma (IBS) tünetei. Ezért a rostfogyasztás, valamint a bélflóra napi szintű visszapótlása probiotikumokkal az egészséges bélműködés alapvető elemei.

  • Rostfogyasztás és az egészséges csontozat

Az inulin vízoldékony tulajdonsága miatt segítségünkre lehet csontozatunk védelmében is. Mi az összefüggés? Kutatási eredmények alapján az inulint tartalmazó étrendet fogyasztó személyeknél több kalcium és magnézium szívódik fel a bélből. Ugyanez igazolódott kiskamasz gyerekeken, valamint változókor után lévő nőkön és fiatal férfiakon is. A teljesebb kalcium felszívódás nagyobb csúcs-csonttömeg kialakulását tette lehetővé a kamaszok esetében, ugyanakkor a csontvesztést mérsékelte felnőttkorban. A kutatási eredmények alapja, hogy  az inulin hozzájárul a bélflóra savas kémhatásának fenntartásához, mely elősegíti az ásványi anyagok felszívódását, ugyanakkor a nagy víztartalmú oldatból könnyebben szívódik fel a kalcium.

  • Rostfogyasztás és a koleszterinszint

Klinikai vizsgálatok eredményei az élelmi rostoknak a szívkoszorúér megbetegedések (CHD) megelőzésében játszott szerepét is igazolták. A pektin, rizskorpa vagy zabkorpa fogyasztása csökkentheti a szérumkoleszterin, valamint az LDL (rossz) koleszterin szintjét. Bár az egészséges testsúly és szénhidrát-anyagcsere nagymértékben támogatja a szív- és érrendszer védelmét, az inulin közvetlen hatást is kifejt erre a területre is. Klinikai vizsgálatok eredményei igazolták, hogy az inulin az LDL-koleszterin szintjének csökkentése mellett a vér triglicerid szintjének normalizálásához is hozzájárul, tovább csökkentve ezáltal az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

  • Rostfogyasztás és a vércukorszint

A rostfogyasztással párhuzamosan szükséges bő folyadékfogyasztás elősegíti a jóllakottság, illetve a teltségérzet kialakulását. Ugyanakkor a rostfogyasztás lassítja a szénhidrátok felszívódását is, így a vércukorszint nem hirtelen, hanem kiegyensúlyozottan emelkedik, stabilan tartva a vércukorszintet.

  • Rostfogyasztás és az egészséges testsúly

A rost térfogatnövelő hatása révén a diétában többletkalória bevitele nélkül jóllakottságot idéz elő; elősegítve ezáltal a normál testsúly elérését vagy megtartását.

  • Rostfogyasztás és a mellrák
Kutatási eredmények alapján a sok (átlagosan napi 28 grammot) rostot fogyasztó nőknél, közel egynegyedével csökkenhet a mellrák kialakulásának kockázata a menopauza előtt, mint az alacsony rosttartalmú (napi 14 gramm) étrenden élőknél. A magas rosttartalmú táplálkozás emellett a mellrák kialakulásának egész életre szóló kockázatát is 16%-kal csökkenteti a vizsgálatok eredményei szerint.

Az utóbbi időben a mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél méginkább gyakorivá vált. A jótékony baktériumok azonban képesek felvenni a versenyt ellene. Klinikai vizsgálatok alapján az étrendbe épített inulin gátolta a tumor fejlődését. Az inulin fogyasztása kockázatmentes és alkalmazása könnyűszerrel megvalósítható. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz enzim működésének gátlásán alapul.

Annak érdekében, hogy a rostok minden előnyét élvezhessük, variáljuk a rostforrásokat étrendünkben.

A Nopal fügekaktuszból előállított Nopalin gazdag rostforrásként támogatja a méregtelenítést, jótékonyan hat a bélműködésre miközben vitaminokkal (B1, B2, niacin) és ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. A fügekaktusz gátolja a zsírok felszívódását, ugyanakkor fokozza a lebontásukat és kiválasztásukat. Vízhajtó hatásával támogatja a hugyhólyag működését és jótékonyan hat a vesékre.

A Pure Inulin 100% természetes rostkészítmény csökkenti a bélrendszerben a mérgező anyagok képződését, támogatja az emésztőrendszer és az immunrendszer egészségét.

Egészséged érdekében gondoskodj folyamatosan a megfelelő rostfogyasztásról!

Forrás: calivita.hu

vissza

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Megosztás

Elérhetőség

Vitaminkincsek webáruház

Ügyfélszolgálatunk elérhetősége:

e-mail: calivitaminforras@gmail.com

Tel: +36 70 576 4553