CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Cukorbetegség - Az egyik legjelentősebb népegészségügyi probléma

2015.05.25.

Cukorbetegség - Az egyik legjelentősebb népegészségügyi probléma

A cukorbetegség egy komplex anyagcsere betegség, melynek száma világszerte rohamosan emelkedik, és ez alól hazánk sem kivétel. Magyarországon több mint 500.000 regisztrált cukorbeteget kezelnek, de a betegek száma ennél sajnos jóval magasabb.

A cukorbetegség egy olyan állapot, melyben a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek inzulin érzékenysége csökkent, melynek következménye, hogy a sejtek nem képesek a cukor (glukóz) felvételére. Tehát a táplálékkal elfogyasztott cukor így a vércukor szintjét növeli, viszont eközben a sejtek éheznek, nem jutnak tápanyaghoz.

Típusok

Az 1-es típusú diabetes, vagy fiatalkori diabetes egy autoimmun betegség, melynek következtében a hasnyálmirigy béta sejtjei elpusztulnak és nem képesek inzulint termelni.

Fontos tudni, hogy az utóbbi évek kutatásai feltárták, és egyértelműen igazolták a D-vitamin hiány és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést.

A 2-es típusú, vagy nem inzulinfüggő diabetes mellitust a magas glikémiás indexel (GI) rendelkező izolált szénhidrátok fogyasztása (pl.: cukor, fehér liszt stb.) okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Az ilyen étkezés utáni hatalmas inzulin hullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak. Az agy ilyenkor azt érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, így utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, ami végül a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet.

A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják.

Megelőzés, kezelés.

A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Azt viszont tudni érdemes, hogy a cukorbetegség elleni harcban az alapvető megoldás az életmódban rejlik, a gyógyszeres kezelés csak másodlagos tényező. Ennek a szemléletnek köszönhetően az utóbbi időben világszerte népszerűvé vált egy nagyon hasznos táplálék, az Acai gyümölcs, melynek jelentős szerepe lehet az anyagcsere helyreállításában. A gyümölcsben ugyanis számos biológiailag aktív összetevő, továbbá kiváló növényi antioxidáns található, ráadásul a benne lévő fitoszterolok csökkentik a vérben az LDL koleszterin szintjét.

Az acai kedvező hatásai:

A túlsúllyal kapcsolatos tanulmányokat készítő Udani J. K. vizsgálataiból egyértelműen kiderül, hogy már 1 havi Acai fogyasztása után megfigyelhető a vérzsírok mennyiségének változása:

  • a trigliceridek csökkentek
  • az LDL ("rossz") koleszterin szintje csökkent
  • miközben a HDL ("jó") koleszterin szintje változatlan maradt
  • összességében pedig a teljes koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető

Szintén Udani kutatásai igazolták az Acai reduktív hatását az étkezés utáni vércukorszintre nézve, melyből következik, hogy támogatja a vércukorszint stabilizálását, ezáltal kiküszöböli a nagy inzulin hullámokat és az ezt követő éhezési rohamokat is. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően az Acai a cukoranyagcsere stabilizálása mellett, az egészséges fogyás egyik kulcstényezője lehet.

A megismert jellemzőkből kiderült, hogy Acai rendszeres fogyasztása ajánlható:

  • minden túlsúllyal küzdőnek
  • azoknak, akik családjában előfordult a cukorbetegség
  • és a cukorbetegeknek

Rendeld meg most!

Felhasznált irodalom:

  • Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study - Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML.; Nutr J. 2011 May 12;10:45.
  • Exotic fruits as therapeutic complements for diabetes, obesity and metabolic syndrome - Samir Devalaraja, Shalini Jain, Hariom Yadav; Food Research International 44 (2011) 1856–1865
  • Ellagic acid, a new antiglycating agent: its inhibition of Nε-(carboxymethyl)lysine - Puppala Muthenna, Chandrasekhar Akileshwari, G. Bhanuprakash Reddy; Biochem. J. (2012) 442, 221–230
  • Cyanidin 3-glucoside ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity due to downregulation of retinol binding protein 4 expression in diabetic mice - Sasaki R, Nishimura N, Hoshino H, Isa Y, Kadowaki M, Ichi T, Tanaka A, Nishiumi S, Fukuda I, Ashida H, Horio F, Tsuda T.; Biochem Pharmacol. 2007 Dec 3;74(11):1619-27.
  • Orvosi Hetilap 2012 / 153. évfolyam, Szupplementum / 5–26
  • http://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g

Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


vissza