CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Kánikula idején megszívlelendő tanácsok

2015.07.08.

Kánikula idején megszívlelendő tanácsok

A hőség idején bárkinél felléphetnek egészségünket érintő problémák, tünetek - (fejfájás, szédülés, akár rosszullét), azonban a különösen veszélyeztetett csoportok tagjaival - csecsemőkkel, kisgyermekekkel, a szívbetegséggel és/vagy magas vérnyomással küzdőkkel, a fogyatékkal élőkkel, valamint az idősekkel - lényegesen nagyobb elővigyázatossággal szükséges eljárnunk.

Ezen csoportokra kiemelten vonatkozik, hogy szokatlan panaszok megjelenése esetén sűrgősen forduljanak orvoshoz!

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a hőség miatt esetlegesen fellépő panaszok és megbetegedések megelőzése céljából.

  • Csecsemőkkel, kisgyermekekkel kizárólag árnyékban és a legmelegebb déli órákat elkerülve legyünk a szabadban.
  • Ügyeljünk arra, hogy a csecsemők különösen sok folyadékot igényelnek az anyatejen kívül is, ezért gyakran kínáljuk őket tiszta vízzel, esetleg enyhén sós, citromos teával, akár már a táplálást követően is.
  • Kisgyermeket, állatot zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban hagyni tilos!
  • Kiemelten ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásra, amely felnőttek esetében nagy melegben napi 4 liter, lehetőleg tiszta víz legyen. Ugyancsak jótékony hatású a tea, citromos tea, savanyított tejtermékek (joghurt, joghurtital, kefír, aludttej, leves). Fontos, hogy sose várjuk meg a szomjúságérzetet, hanem tudatos odafigyeléssel fogyasszunk a megszokottnál jóval több folyadékot!
  • Felnőttekre, de különösen az idősebb korosztály tagjaira érvényes szabály, hogy igyekezzünk a legforróbb nyári napok idején, de különösen a legmelegebb déli, koradélutáni órákban viszonylag hűvös helyen tartózkodni, bevásárlásainkat korán reggel vagy késő délután intézzük, a lakásban lehetőség szerint működtessünk ventillátort.
  • A tartósan forró napokon napközben is zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel akár többször is, ez elősegíti a testhőmérséklet csökkenését!
  • A napsugárzás ellen fényvédő krémmel, széles karimájú kalappal, napszemüveggel védjük magunkat. A kánikula napjai alatt könnyű, lenge, természetes alapanyagú és világos színű ruházatot viseljünk!
  • Lehetőleg éjszaka szellőztessünk!
  • A szervezetet igénybe vevő háztartási tennivalókat, mint pl. a nagytakarítás, ablaktisztítás, ne a kánikulai napokra időzítsük, s a főzést, befőzést lehetőleg a kora reggeli vagy az esti órákban végezzük.

Ha a kánikula idején nem kerülhető el a szabadban történő tartózkodás, úgy az alábbi szabályok betartására feltétlenül ügyeljünk:

  • Időzítsük a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig). Ha ez nem valósítható meg, töltsünk el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen! Amennyiben a testhőmérséklet eléri a 39 C̊ -ot, hőguta alakulhat ki! 40 C̊ felett pedig már életveszélyes állapot keletkezik!
  • Napközben árnyékos helyen pihenjünk meg.
  • Csökkentsük a fizikai aktivitást.
  • Csökkentsük, de leginkább teljesen tartózkodjunk a koffein, cukor és alkoholtartalmú folyadékok fogyasztásától.  A cukor, koffein vagy az alkohol folyadékot von el a szervezettől, ezáltal méginkább fenyeget a kiszáradás veszélye.
  • Szokatlan tünet megjelenése esetén forduljunk rövid időn belül orvoshoz.

 

  • Amennyiben a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik,
    gyógyszereinket ajánlott hűtőszekrényben tárolni abban az esetben is, ha ezt az információt a gyógyszer csomagolása nem tartalmazza.

Amit az UV sugárzásról tudni érdemes:

Az UV sugárzásnak három fajtája van:

  • az UV-A sugárzás (a Föld felszínét elérő összes UV sugárzás 98%-a) a látható fényhez legközelebb eső, leggyakoribb kisenergiájú tartomány. Ez a fajta UV sugárzás a legkevésbé veszélyes az egészségre. Az UV-A sugárzás jótékony hatást fejt ki a szervezetre, elősegíti a csontképződést és a pigmentképződést (barnulást). Hiánya az angolkórnak nevezett csontfejlődési rendellenességet okozhat.
  • az UV-B sugárzás (a Föld felszínét elérő összes UV sugárzás 2%-a) nagy energiájú sugárzás, amely azonban az egészségre ártalmas és veszélyes sugárzás. Normális körülmények között elnyeli a Föld ózonrétege. Ha mégis nagy mennyiségben éri testünket, leégünk tőle, rosszindulatú elváltozásokat okozhat a bőrünkön, ezenkívül szemkárosító hatása és immunrendszert gyengítő hatása van.
  • az UV-C sugárzás a legerősebb, egyúttal a legártalmasabb és a legveszélyesebb sugárzás, de szerencsére az ózonréteg egyelőre teljesen kiszűri!

Az UV sugárzás egészségügyi értékei

Ezt un. „UV index”-el jelölik, és a Napból a Föld felszínére érkező maximális ultraibolya sugárzásnak a becslését adja. Az UV sugárzás  mutatója, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat tesz közzé, sokkal pontosabban mutatja a leégés veszélyét, mint a hőmérséklet-előrejelzés. Az UV index segítségével egyértelműen és könnyen meghatározható az UV sugárzás erőssége, és annak megfelelően az óvintézkedések szükségszerűsége és módja is a szabadban. Az UV index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 10-ig terjed.

Minél nagyobb az index értéke, annál inkább  valószínű, hogy az UV sugárzás hatására egyre rövidebb idő alatt kialakulhat a bőr vagy a szem sérülése, károsodása. Európában nyár idején az index általában nem haladja meg a nyolcat, de lehetséges magasabb érték is, különösen a vízparti üdülőhelyeken. Az UV indexről számos országban a napi időjárás- jelentés részeként kaphatunk tájékoztatást.

UV-B infó*

V-sugárzási szint

Huzamosabb ideig szabadban tartózkodók védekezése

Javasolt napozási idő, napsütésben 11 és 15 óra között

 

Extrém

Javasoljuk, hogy ilyenkor feltétlenül árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon.

Javasoljuk, hogy ilyenkor feltétlenül árnyékos vagy fedett helyen tartózkodjon.

Nagyon Erõs

Széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyõ, a fedetlen testrészekre fényvédõ krém alkalmazása indokolt. Kerüljük a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást.

Kb. 15 perc, érzékenyebb bõrueknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Erõs

Széles karimájú kalap, napszemüveg, érzékenyebbeknek napernyõ, fedetlen testrészekre fényvédõ krém alkalmazása indokolt.

Kb. 25 perc, érzékenyebb bõrûeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Mérsékelt

Széles karimájú kalap, napszemüveg mindenkinek indokolt.

Kb. 35 perc, érzékenyebb bõrûeknek és kisgyerekeknek ennél is kevesebb; 11 óra elõtt, ill. 15 óra után ennek kétszerese is megengedhetõ.

Gyenge

Különlegesen érzékeny bõrûek és csecsemõk kivételével

 

*Forrás: napsugarzas.hu

vissza