CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

mangosztán autizmus, demencia, depresszió ellen

Egészségvédelem az extra erős folyékony antioxidánssal, a mangosztánnal


Annak ellenére, hogy a mangosztán nevű trópusi gyümölcsöt még nem túl széles körben ismerik Észak-Amerikában és Európában, s ezeken a helyeken még nem terjedt el a használata az orvoslásban, egészségvédő tulajdonságai felkeltették az emberek érdeklődését, és ezért érdemes többet is megtudni róla.

Ebből a cikkből kiderül, hogyan segíthet a mangosztán abban, hogy megőrizzék mentális képességeiket és megalapozzák jó közérzetüket.

Az autizmus és a mangosztán

Szakértők számításai szerint minden századik gyermeket autistaként diagnosztizálnak. Az autizmus olyan viselkedésben nyilvánul meg, mint például az önbántalmazás, a hangulatingadozás, az elszigetelődés, a csökkent verbális kommunikációs képesség. Az autistáknál előforduló tünetek egy része sok más mentális és viselkedési rendellenesség esetén is előfordul. Ezek mindegyike egyéb olyan rendellenességhez is kapcsolódik, amiket az alábbiakban tárgyalunk.

Aminosavak. A kutatók úgy gondolják, hogy a GI-problémákkal küzdő autista gyermekek bizonyos aminosavakból (peptidekből) túl nagy mennyiséget engednek a véráramba, s ez okozza az abnormális viselkedést. Mivel az aminosavak a neurotranszmitterek elsődleges építőelemei (ezek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket), lehetséges, hogy hat az ember hangulatára és viselkedésére az, ha a szervezetben levő aminosav-egyensúly megbomlik. A mangosztánban levő xanthonok hatékony gyulladásgátló anyagok, segíthetnek az emésztőrendszer egészségének megőrzésében és a létfontosságú aminosavak egyensúlyának fenntartásában.

Létfontosságú zsírsavak. A létfontosságú zsírsavak kritikus fontosságúak a normális agyműködés szempontjából. Abnormális agyfejlődéshez vezethet, ha fiatal korban kevés van belőlük. Ráadásul az olyan neurotranszmitterekre, mint például a szerotonin, szintén hatással lehet a megbomlott zsírsavegyensúly.

Az autista gyerekeknél az omega-6 szint igen magas, az omega-3 viszont alacsony, és ez kapcsolatban van a hiperaktivitással és a gyakori dühkitörésekkel.

Habár az autisták és az autizmushoz kapcsolódó betegségek száma egyre növekszik, a mangosztán segíthet abban, hogy csökkenjen a gyermekek körében előforduló ilyen betegségek kockázata.

A mangosztán támogathatja az oxidációt és a gyulladásos folyamatok megszünését, amelyeket a zsírsavegyensúly megbomlásával kapcsolatos étkezési problémák okoznak.

Megbomlott melatonin-egyensúly. A kutatások azt mutatják, hogy az autista gyerekek körében gyakori az alvási rendellenesség, ami azt jelzi, hogy autizmus esetén kevesebb melatonin keletkezik, amely befolyásolja a szervezet „belső óráját”. Az abnormális melatonin szint olyan hormonális és biokémiai reakciók sorozatát válthatja ki, amelyek negatívan hatnak a viselkedésre.

Ételallergia. Sok autista páciens érzékeny bizonyos élelmiszerekre. Az autista gyerekeknél gyakran előfordul fokozott GI-permeabilitás, ami lehetővé teszi, hogy az ételekből származó peptidek bekerüljenek a véráramba, s ezek az immunrendszerből abnormális viselkedéshez kapcsolódó reakciókat váltanak ki. A xanthonok gyulladásgátló tulajdonsága pozitívan hathat  arra, hogy az autista páciensek allergiás epizódjainak száma csökkenjen. A xanthonok nemcsak a belekben levő gyulladást csökkenthetik, hanem elpusztíthatják azokat a parazitákat és baktériumokat is, amelyek a GI-(gyomor-bél)-gyulladást és a szivárgó belek szindrómáját súlyosbítják.

A mangosztán aktív hatóanyagai segíthetnek csökkenteni a depresszió,
a demencia és az alvászavarok kockázatát.

Nehézfémek. Egy tanulmány szerint 18 autista gyerekből álló csoportban 16 személy vérében a toxinmennyiség a felnőttekre vonatkozó maximális toleranciaszintet is meghaladta. Tanulmányok azt is alátámasztják, hogy összefüggés van az autizmus és a magas ólomszint között. A GI-diszfunkciót okozó fokozott áteresztőképesség miatt nagyobb mennyiségű nehézfém hatol át a beleken és kerül be a véráramba. Ez fiatal gyermekeknél megnöveli a toxikus anyagok jelenlétét.

A depresszió leküzdése mangosztánnal

Tudjuk, hogy a depresszió kialakulását sok tényező befolyásolja: elégtelen táplálkozás, emésztési rendellenességek, a zsírsavegyensúly megbomlása, toxicitás, a kortizol- és hormonegyensúly megbomlása, hogy csak néhányat említsünk. A xanthonok enyhíthetik a megbomlott zsírsavegyensúly káros hatásait, és a veszélyes toxinok által okozott károsodást is helyreállíthatják. A xanthonok csökkenthetik a stresszt, a túl magas kortizol szintet, és segíthetnek a megfelelő hormonegyensúly fenntartásában.

Nyugodtabb alvás a mangosztánnal

A mangosztán juice fogyasztása segíthet, amikor más természetes gyógymód nem segít. A xanthonok csökkenthetik a fizikai stresszt, támogathatják a normál kortizol szint kialakulását, elősegíthetik a melatonin szint egyensúlyát, és elősegíthetik a megfelelő metabolizmust az aminosav szint egyensúlyban tartásával. A xanthonok normalizálhatják a belek áteresztőképességét, amelynek kulcsfontosságú szerepe van az egészséges triptofán szint fenntartásában. A triptofán bizonyítottan növeli az alvás mennyiségét és javítja annak minőségét, s mindezt anélkül teszi, hogy károsan hatna a memóriára és a kognitív teljesítményre, ahogyan azt az alvással kapcsolatos problémák enyhítésére adott benzodiazepin tartalmú gyógyszerek teszik.

A cikk Dr. Kenneth J. Finsand funkcionális medicina specialista kutatásai alapján készült. Forrás: calivita.hu

Megrendelem most!

Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!