CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

karies, fogínysorvadás, fogágy-gyulladás

Káriesz (fogszuvasodás), fogínysorvadás

és a vitaminellátottság


Káriesz

A fogak leggyakoribb megegbetegedése a fogszuvasodás ( káriesz, caries ) bakteriális fertőzés eredményeként alakul ki. Szájüregünkben megszámlálhatatlan baktériumfaj telepszik meg, s közülük egyesek okozzák a fogszuvasodást, míg mások az ínygyulladást illetve a  fogágy-gyulladást (parodontitis)

A fogszuvasodásakkor jön létre, ha a fog kemény szövete károsodik. Ez idült és több lépcsős folyamat:

- A baktériumok megtelepszenek a fogakon lerakódó lepedékben. Ezek a baktériumok általában már gyermekkorunk óta szájüregünkben léteznek.

- A baktériumok a szájüregbe kerülő szénhidrátokat elfogyasztják, tehát bontják.

- A bontás bomlásterméke már savas közeget alkot, mely képes a fog kemény állományában lévő ásványok kioldására.

- A kioldott ásványok, egy bizonyos mértékben a bevitt fluorid (fluor vegyületek) -ból pótlódnak. A fluorid pótlásra kerülhet a fogkrémek révén, szájöblögetőkből, fluorozott sóból, ásványvizekből. A fluor azonban túladagolható, korlátlan fogyasztása szervezetünk szöveteiben kóros elváltozásokat okozhat.

- Amennyiben a kioldódás és a visszaépülés mértéke nincs harmóniában, létrejön a fogszuvasodás (kariesz).

A gyakran fogyasztott szénhidrátok lényegesen károsabb hatással vannak fogainkra, mint az egy-egy alkalommal elfogyasztott nagy mennyiségű szénhidrát. Előbbi esetben ugyanis a fluornak a gyakori szénhidrátfogyasztás miatt nincs ideje visszaépülni.

 

Fogínygyulladás

Talán nem is hinnénk, de hazánk lakosságának túlnyomó többségénél kimutathatók a fogínysorvadát tünetei.

Milyen okok húzódnak meg a hátterében?

Amennyiben az étkezések után a fogakra (elsősorban a fogígy és a fog találkozásánál)  tapadt lepedéket nem távolítjuk el, az megszilárdulást követően fogkővé alakul. 

Ha a fogkő sem kerül időben eltávolításra, úgy a folyamat folyamatosan előre halad, miközben a fogíny elválik és visszahúzódik a fogtövekről.

Ekkor már baktériumokat tartalmazó tasakok is kialakulhatnak. A baktériumok megtámadják a fogágyat és a fogakat körülvevő szöveteket is.  Észrevétlénül megkezdődik a fogak meglazulása, majd a folyamat előre haladtával a fogak kihullása, és a fogsor részleges vagy teljes elvesztése.

A fogínysorvadás majd az abból kialakuló fogágy-gyulladás (parodontitis) kialakulásában szerepet játszik a D-vitamin hiány.

Fogaik elvesztése nem korral járó természetes folyamat.

Ügyeljünk arra, hogy ne a fogszuvasodást, a fogínygyulladást kezeljük, hanem a megelőzésre fordítsunk figyelmet.

Tápláljuk fogainkat a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, fektessünk kiemelt hangsúlyt a szájhigiénia mindenkori betartására annak érdekében, hogy fogaink végigkísérjék életünket.

Az egyik legfontosabb teendő szervezetünk C-vitamin ellátottságának biztosítása de nem kevésbé fontos a D-vitamin szint biztosítása is. Vizsgálatok kimutatták a D-vitamin hiány és a fogínysorvadás közötti összefüggést, miszerint azon személyeknél, akiknél alacsony D-vitamin-szint volt kimutatható, lényegesen gyakrabban alakult ki fogínysorvadás. A szervezetünk számára szükséges D-vitamin szint biztosításához napi 10-15 perc napozással jelentősen hozzájárulhatunk.

Fogaink ápolását, a megfelelő szájhigiénia betartását segítik a különböző fogápolási segédeszközök, mint pl. a fogselyem, fogköztisztító.  Mindkettőnek több fajtája létezik az egyéni szükségletekhez igazodva.

Fogaink egészségének hosszú távú megőrzéséhez azonban mindemellett félévente fogkőeltávolításra is szükség van.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy időben értesülhess újdonságainkról és a legfrissebb érdekességekről, kutatási eredményekről, melyek egészséged megőrzésében vagy visszanyerésében segítségedre lesznek!

Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!