CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Máriatövis gyógynövény flavonoidokkal

A májvédő máriatövis és kurkuma gyógynövényekről


Felsorolni csak hosszú listán lehetne a máj működésére jótékonyan ható gyógynövényeket. Közülük kitűnik a legerőteljesebb májvédő hatást kifejtő máriatövis (lat. Sylibum marianum). Erről a szilimarin (flavonoid vegyületek egy csoportja) néven ismert speciális kivonatával kapcsolatos kutatások számolnak be. Ezek a vegyületek kiemelkedő mértékben védik a májat és fokozzák méregtelenítő működését.


A máriatövis szilimarin hatóanyaga antioxidánsként működve előzi meg a máj károsodását. Antioxidáns-aktivitása az E- és C-vitamin hasonló működésének többszöröse. A szilimarin májvédő hatását számos kísérletben kimutatták. Bebizonyosodott, hogy a flavonoid hatékony védelmet biztosít, és erőteljes gyógyító hatást biztosít.

A szilimarin méregtelenítő hatásának egyik kulcsfontosságú tényezője a máj szövetének glutation tartalma. A májban található glutationszint szorosan összefügg a máj méregtelenítő képességével. Minél magasabb a máj glutation tartalma, annál nagyobb a méregtelenítő kapacitása, és fordítva. Humán kutatások igazolják, hogy a máriatövisből nyert flavonoidkomplex (szilimarin) szedésének hatására a májműködés javul.

Többféle májbetegségnek, köztük a májzsugorodásnak (cirrózis), az idült májgyulladásnak (hepatitis chronica), a máj zsíros beszűrődésének (vegyszer és/vagy alkohol hatására kialakult zsírmáj, steatosis hepatis), valamint az epevezetékek gyulladásának (cholangiolitis) kezelésében is eredményesen alkalmazható. A májzsugorban szenvedő betegeknél javítja az immunrendszer működését is. Talán legjelentősebb hatása, hogy a súlyos betegek életminőségét javítja és élettartamukat meghosszabbítja.


Szilimarint (máriatövis-kivonatot) a Liver Aid komplex májvédő készítmény tartalmaz más egyéb májvédő anyagok mellett, mint például az L-arginin, L-cistein, L-ornitin, L-karnitin, metionin, alfa-keto-glutársav, alfa-liponsav, kolin, króm és szelén.


A kurkuma


A Curcuma longa évelő növény, melynek rhizomáját már régóta használják ételfestékként. A kurkuma két kurkuminszármazékot tartalmaz. A kurkumin olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. A kurkumin terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, így a cianidinéhez. Egy kísérleti vizsgálatban (amely a Journal of the American College of Nutrition [Az amerikai táplálkozási kollégium szaklapja] című folyóiratban jelent meg) a kurkumin alkalmazása a kezelt állatok 68%-ánál megakadályozta a rák kialakulását. A kurkumin hatékony daganatellenes vegyület, amely a rákot a kezdeti és az előrehaladott fázisban is képes késleltetni – ugyanúgy, ahogy azt a cianidin és sok más bioflavonoid is teszi. A kurkumin emellett számos más hatásmechanizmus tekintetében is nagyon hasonló a flavonoidokhoz, mind  antioxidáns hatását, mind a gyógyszereket metabolizáló enzimek, például a glutation-S-transzferázok stimulációját tekintve. Ugyanakkor növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet.

A kurkumin gyulladáscsökkentő hatását számos állatkísérleti modellben dokumentálták. Ennek két fő mechanizmusa a lipoxigenáz-aktivitás (a leukotrién-képződés) gátlása és erős antioxidáns hatása. Ez nem meglepő, hiszen a cianidin és sok más bioflavonoid is ugyanilyen mechanizmussal fejti ki erőteljes gyulladáscsökkentő hatását. Két tanulmány eredményei, melyben az arthritist és posztoperatív gyulladást kezelték kurkumin tartalmú kiegészítőkkel (kettős vakvizsgálat), igazolták a kurkumin terápiás hatékonyságát. Az alkalmazott adag 120 és 1200 mg/nap/fő volt.
A kurkumin és általában a flavonoidok kiegészítő gyógyászati alkalmazásának listája meglehetősen hosszú. Többek között az alábbiakat tartalmazza: a kémiai tényezők okozta májkárosodás elleni védelem, a vér lipidprofiljának javulása, a trombocitaaggregáció mértékének csökkentése, antimikrobás hatások, immunstimuláció.


A kurkuma az „élet fűszereként” ismert, amelyet az indiai konyha előszeretettel alkalmaz. Egyik hatóanyaga, a kurkumin erős antioxidáns. Éppen ezért napjainkban a kurkumin számos, a reumatoid arthritis kezelésére szánt gyógynövénykészítmény alkotórésze. Arthritisben szenvedő betegekkel elvégzett kettős vakvizsgálatokban a kurkumin szignifikánsan nagyobb mértékű javulást eredményezett, mint a receptre kapható nem szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) szer, a fenil-butazon. Tette ezt anélkül, hogy az utóbbinál megszokott mellékhatások jelentkeztek volna. A kurkuma a népgyógyászatban májbetegségekre már régóta alkalmazott szer, csökkenti a máj gyulladását, támogatja a májműködést és egyben hatékonyan kezeli az epebetegségeket is.
A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét. A kurkumin kemoprotektív (vegyi anyagokkal szembeni védő) hatású, különösen azoknál, akiknek testnedveiben (nyálában) nincs szabadon keringő A-, illetve B-vércsoportra jellemző antigén (ezek az úgynevezett non-szekrétor egyének). A kurkumin ugyanakkor a bélrendszerben történő poliamin-szintézis hatékony inhibitora is. Lényeges kiemelni, hogy a kurkumin valamennyi vércsoport számára hasznos és jótékony hatóanyag! A kurkumának számos jótékony hatása van. Erős antioxidáns, daganatellenes, gyulladáscsökkentő hatású vegyületeket tartalmaz, csökkenti az ornitin-dekarboxiláz (ODC) aktivitását, elősegíti a gyomor egészségének megőrzését, fokozza a mucintermelődést, gyomorvédő hatású, serkenti az emésztőenzimek termelődését és javítja a májműködést.
Sokrétű hatásának köszönhetően kurkumakivonatot tartalmaznak a következő CaliVita által forgalmazott készítmények: Vital 0, Digestive Enzymes, Slim Formula és JointProteX.