CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

ARGININE PLUS - a mindent javító aminosav

2021.06.19.

ARGININE PLUS - a mindent javító aminosav

Az aminosavak nélkülözhetetlenek testünk működéséhez. Több, mint 500 természetesen előforduló aminosavat ismerünk. A fehérjékké összekapcsolódott aminosavak a víz után a legnagyobb számban előforduló komponensek az emberi izomzatban és egyéb szövetekben. A fehérjékben betöltött szerepükön túl, több anyagcserefolyamatban játszanak szerepet, pl. bioszintézisben vagy az ingerületátvivő anyagok szállításában

Egyes aminosavakat az emberi szervezet is képes előállítani, ezek a nem esszenciális aminosavak, míg az esszenciális, azaz nélkülözhetetlen aminosavakat a táplálékokkal szükséges bevinnünk.  Kevéssé ismert, azonban élettani szempontból rendkívül fontos aminosav az arginin.  Az L-arginin egy u.n. feltételesen esszenciális aminosav, mely azt jelenti, hogy szervezetünk természetes úton is képes előállítani, ám ehhez bizonyos anyagok jelenléte és meghatározott körülmények szükségesek.  Ennek hiányában azonban az Arginint külső forrásból szükséges pótolnunk.  Az L-arginin hiányát kiváltó állapot lehet fizikai vagy lelki eredetű stressz, de akár intenzív edzés is, melyek jelentősen lassítják a termelődését, majd előbb-utóbb nem tud a szervezet megfelelő mennyiséget előállítani.  Ez az állapot azonban argininhiányhoz vezethet, mely különböző problémákat is okozhat, ezért a szervezet szükséges mennyiségű argininszintjére érdemes figyelmet fordítani. 

Az arginin egyik legfontosabb élettani feladata a nitrogén-oxid előállításának fokozása. A nitrogén-oxidnak ugyanis többek között értágulatnövelő hatása van, ezáltal képes a keringés javítására. Fontos szerepet tölthet be továbbá az érelmeszesedés megelőzésében, és mindazon problémák esetén, melyek az érszűkülettel összefüggésben lehetnek, mint pl.: magas vérnyomás vagy potenciaproblémák, stb. Az L-arginin a fehérjeszintézésnek is egy nélkülözhetetlen eleme, a sportolók is előszeretettel használják, mivel segíti az izomszövet építését, de még a lerakódott zsírszövet bontásában is aktív szerepet játszik. Ezen hatások nem csupán fiatalkorban, hanem az idősebb korosztály részére is fontosak, hiszen 50 éves kor felett az izomszövet fokozatosan csökkeni kezd. Az izomszövet csökkenését azonban rendszeres testmozgással lassíthatjuk. Arginin jelenlétében azonban még rendszeres mozgás hiányában is lelassul az izomszövet leépülése. Az L-arginin ugyanakkor fontos szerepet játszik az alvás folyamatában is, ugyanis képes csökkenteni az alvás közbeni ébrenléteket. Jótékony hatást gyakorol továbbá a szervezet védekezőképességére, valamint elősegíti a szervezetben termelődő mérgező anyagok (ammónia) kivezetését, egyúttal a máj méregtelenítő működésére is jótékony hatást gyakorol. Fogyasztása herpesz esetén ellenjavallt, valamint vércukorszintet csökkentő hatása miatt cukorbetegeknek csak orvosi konzultációt követően javasolt a fogyasztása.

vissza