CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

C-vitaminnal az agyi érkatasztrófák ellen?

2015.09.03.

C-vitaminnal az agyi érkatasztrófák ellen?

A C-vitamint csupán a tengerimalac és az ember nem képes előállítani, egyéb élőlények igen, ezért számukra nem is számít vitaminnak. Ugyanakkor ezen vitaminból a legmagasabb a szervezet napi szükséglete.

Kutatások szerint a szervezet alacsony C-vitamin-szintje a stroke bekövetkezésének kockázatát növeli. - nyilatkozta a kutatást vezető Dr. Stephane Vannier, a rennes-i Pontchaillou Egyetemi Kórház munkatársa. Az agyi érkatasztrófák bekövetkezése és a szervezet C-vitamin hiányának hátterében minden bizonnyal a C-vitamin vérnyomáscsökkentő hatása rejlik.

A 130 fő részvételével járó kutatásban 65 agyvérzésen átesett beteg, valamint 65 egészséges személy vett részt. Valamennyi résztvevőnél elvégezték a vér C-vitamin koncentrációjának mérését annak érdekében, hogy fény derüljön a C-vitamin ellátottság és a stroke közötti kapcsolatra. Az önkéntesek 41%-nál a vér C-vitamin szintje átlagos mértékű volt, 45%-nál a szükségesnél alacsonyabb C-vitamin szint volt kimutatható, ugyanakkor 14%-nál a C-vitamin egyértelmű hiánya volt mérhető.

Az eredmények alapján a stroke-on átesett személyek vére általában alacsony C-vitamin szintet jelzett, míg a kontrollcsoport vérének C-vitamin szintje megfelelő értéket mutatott.

A szakértők ugyanakkor kihangsúlyozták, hogy bár összefüggés figyelhető meg a szervezet C-vitamin szintje és a haemorrhagiás stroke kockázata között, az ok-okozati összefüggés még nem bizonyított, ezért még nem állítható a szervezet C-vitamin hiánya és az agyi érkatasztrófák közötti kapcsolat fennállása. A kutatás vezetője, Stéphane Vannier szerint a túlsúly, a magas vérnyomás és az alkoholfogyasztás mellett a C-vitamin hiánya is a stroke egyik okának tekinthető.

Forrás: http://www.menshealth.hu

           http://www.nepbetegsegek.hu

vissza