CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Cinkkel a cukorbetegség ellen

2015.05.26.

Cinkkel a cukorbetegség ellen

Gondoltad volna, hogy a szénhidrát anyagcserezavarán alapuló diabétesz kezelésében szerephez juthat egy ásványi anyag? Pedig a kutatások szerint a cinknek kifejezetten jótékony hatása lehet a cukorbetegség terápiájában. Az alábbiakban egy összefoglalóból szemezgetünk, amely több kutatás eredményét tekinti át:

  • A rendszeres cinkfogyasztás segíthet csökkenteni az éhomi (8 órás éhezés utáni) vércukorszintet, az étkezés után 2 órával mért vércukorszintet és a HbA1c értékét, mely a rendszeresen magas vércukorértékekről ad visszajelzést. Mindezekkel a hosszú távú „vércukorkontrollt” támogathatjuk, mellyel a magas vércukorszint okozta szövődmények ellen tehetünk.
  • A vérzsírszintekre is jótékony hatással volt a cinkpótlás. Összegezve az eredményeket, azok meggyőző csökkenést mutattak a triglicerid-, az LDL-koleszterin és az összkoleszterin-szintben, miközben a védőhatású HDL-koleszterinszint emelkedett. Miután szinte törvényszerű szövődménye a cukorbetegségnek valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedés, ezért a normális vérzsírszintek tartásával ezek megelőzéséért tehetünk. Ezen felül még a vérnyomás csökkentésében is hatékonynak találták a cink fogyasztását.
  • A megfelelő cinkellátottság hatékony antioxidánsként is szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegségben, a szabad gyökök elleni védekezésben. Ez azért is szerencsés, mert a cukorbetegség szövődményei között gyakran szerepel érelmeszesedés, köszönhetően annak, hogy nem csak a szénhidrát-, de a zsír- és fehérje-anyagcserében is zavart okoz a betegség. Ugyanakkor az antioxidánsok védik az erek falát, így harcolnak az érelmeszesedés, érszűkület ellen.
  • A cink C- és E-vitaminnal, illetve magnéziummal kombinálva javíthat a diabéteszes neuropathián is. Ez szintén gyakori szövődménye a cukorbetegségnek, mikor az idegek (pl. talpon, lábon) is károsodnak. Emiatt jellemzőek az észre nem vett, majd elfertőződő sebek is.
  • Ugyanez a kombináció segíthet a vesék hajszálereinek károsodását jelző fehérjeürítés enyhítésében is cukorbetegek esetében.

 A vizsgált kutatásokban leggyakrabban napi 30 mg szerves kötésű cink hatását nézték.

A természettudomány fejlődésének köszönhetően egyre jobban megismerjük testünk működését és a betegségek természetét. Mára már azt is tudjuk, hogy egy egyszerű, természetes hatóanyag, mint a cink – amelyről már eddig is közismert volt, hogy kiváló antioxidáns – hasznos része lehet a cukorbetegek terápiájának.

Forrás:

Effects of zinc supplementation on diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis - Diabetology & Metabolic Syndrome 212

vissza