2016.10.01.

Bár a tejtermékek, tojás, lazac, tonhal, tőkehal, tőkehalmáj olaja is tartalmaz D-vitamint, a tapasztalatok szerint táplálkozásunkkal nem fedezhető a szervezet D-vitamin szükséglete, hiszen nehéz lenne ezen termékekből annyit fogyasztani, hogy a szervezet optimális D-vitamin szintje biztosítható legyen étrendünkkel. Felmérések igazolták, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége (95%-a) még a nyár végén is D-vitamin hiányos.
A D-vitamin hiánya számos betegség forrása lehet, ezért szükségessé válik a D-vitamin étrend-kiegészítők fogyasztása.
Miyen betegségek előzhetők meg D-vitamin bevitelével?
- A D-vitamin nélkülözhetetlen a kalcium-és foszfát felszívódásához, ezért hiánya ezen anyagok szintjének csökkenését idézi elő a szervezetben, melynek következtében ifjú életkorban angolkór (csontlágyulás) alakulhat ki, az érettebb csecsemőknél kitolódhat a felülés és mászás ideje. Kisgyermekkorban csontnövekedési zavarokat (O vagy X láb) okozhat a D-vitamin hiánya, nehezebben indulhat be a járás, sőt fájdalmassá is válhat. Felnőttek esetében a csontozat törékennyé, gyengévé válik, csontdeformáció, csontritkulás, gyakori csonttörés lehet a D-vitamin hiányának következménye.
- A szervezet D-vitamin szintjének elégtelen volta az idősebb korosztálynál fokozhatja a szívproblémák, valamint a depresszió kialakulásának esélyét.
- D-vitamin hiány esetén megkétszereződik az Alzheimer kór és a demencia kialakulásának kockázata.
- A D-vitaminban hiányt szenvedő személyek érfala hajlamosabb a megkeményedésre, mely a koszorúér betegségek kialakulásának kockázatát fokozza.
- A D-vitamin hiánya fokozza az asztma kialakulásának esélyét.
- Immunrendszererősítő hatásánál fogva a D-vitamin hatékonyan elősegíti a gyakori megfázások és fertőzések elkerülését.
- Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, már magzati életkorban is, ha az anya gondoskodik az optimális D-vitamin szint eléréséről.
- Kutatási eredmények adatai szerint a D-vitamin megfelelő bevitele védelmet nyújthat a mellrákkal szemben, illetve a már kialakult betegség esetén növeli a túlélési esélyeket.
- A D-vitamin-hiány és az elhízás között igen szoros összefüggés figyelhető meg. Nagyobb túlsúly nagyobb D-vitamin-hiányt eredményez.
A magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság számításai szerint a D-vtamin-hiány felszámolásával hazánk lakosságának halandósága 7-10%-kal csökkenne, ugyanakkor az átlagéletkor 2-3 évvel nővekedne. A szervezet optimális D-vitamin szintjének elérése közel harmadával csökkentené a csipőtáji törések, jelentős mértékben a gyermekkori I. típusú cukorbetegség és az influenza kialakulásának esélyét, és legalább harmadával a daganatos megbetegedések létrejöttének kockázatát!
Ne várjuk meg a tünetek jelentkezését, gondoskodjunk a megelőzésről időben!
D-drops folyékony D-vitamin, D-vitamin cseppek
D-drops folyékony D-vitamin, D-vitamin cseppek családi csomagolásban
Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg, hogy másoknak is segíthessünk!