CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Itt az allergiaszezon!

2015.05.26.

Itt az allergiaszezon!

Ha nyár, akkor allergiaszezon.
Jól tudják ezt azok, akik évről évre végigtüsszögik, -vakarózzák, -fulladják a pollenek támadását vagy éppen az antihisztaminoktól bágyadtan próbálják a mindennapi teendőiket ellátni.

Korábban több hatóanyag kapcsán megemlítettük, hogy igen biztató allergiaellenes hatásaikról számoltak be a kutatók. Most csokorba szedtük ezeket a természetes megoldásokat, de ettől nem fogsz tüsszögni, azt garantáljuk!

A C-vitamin annyira sokoldalú és olyan jelentős szerepe van az immunrendszerünkben, hogy szinte már természetes, hogy az allergiaszezonban is nagy segítségünkre lehet.

Több vizsgálat is alátámasztja, hogy a szervezet hisztaminszintje és a C-vitamin-bevitel között összefüggés van. A hisztamin az a közvetítő anyag, melynek hatására a hajszálerek kitágulnak, a bőr kipirul, a tüdő megfeszül és az asztmások befulladnak. Több száz személyen végzett tanulmány is leírta, hogy fordított arányt találtak a hisztamin és szervezet C-vitamin szintje között, tehát minél magasabb volt a C-vitamin-bevitel, annál alacsonyabb volt az allergiás reakciók kialakulásáért felelős hisztamin szintje.

Ugyanezen tanulmány által bizonyítást nyert  az is, hogy azon személyek, akiknél magasabb hisztaminszintet találtak, hogyan reagáltak néhány napos 1000 mg-os C-vitamin-kúrára. Az eredmény reményt keltő az allergiások számára, hiszen a nagy dózisú C-vitamin hatására jelentősen csökkent az allergizáló anyag szintje a vérben, azaz az allergiás reakciók kialakulásának az esélye is csökkent!

Asztmásoknak további jó hír, hogy egy nagyobb kutatás eredménye szerint: az alacsony C-vitamin-bevitel összefügg az asztmás rohamokkal. Vagyis magasabb C-vitamin-szinttel csökkenthető a rohamok száma!

A D-vitamin újrafelfedezésével és mélyreható vizsgálataival az is bebizonyosodott, hogy az allergia kialakulásában is szerepet játszhat a D-vitamin hiánya. Egy friss tanulmány szerint a D-vitamin hiánya növeli a pollenek miatt kialakuló allergiás reakciók esélyét, azaz az asztmatikus tünetek kialakulását. Megfelelő D-vitamin-ellátottsággal tehát sokat segíthetünk magunkon nyáron is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vizsgálati eredmények szerint a nyári hónapokban is nagy arányban fordul elő D-vitamin-hiány, így pótlását a nem-allergiásoknak sem szabad elfelejteni!

Az allergiában szenvedők már bizonyosan tudják, hogy kalciummal megelőzhetik vagy enyhíthetik a nyálkahártyák duzzanatát (orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés) vagy a bőr kipirosodását. Ennek oka, hogy a kalcium képes a hajszálerek áteresztőképességét csökkenteni, így a környező szövetek duzzanata kisebb mértékű lesz. Az allergia egyre több ember életét keseríti meg, egyes elméletek ennek okát az egyre nagyobb mértékű környezetszennyezésben látják, illetve abban, hogy már magzati korunktól kezdve egyre több vegyi anyaggal és allergénnel érintkezünk. Az allergének elleni küzdelmet megfelelően támogatott immunrendszerrel is segíthetjük, továbbá természetes hatóanyagokkal, vitaminokkal is, ám a gyógyszerek káros mellékhatásai nélkül!

Histamine and Ascorbic Acid in Human Blood - C. Alan,  B. Clemetson; J. Nutr. 110: 662-668, 1980.
Dietary antioxidants and asthma in adults
Vitamin D treatment modulates organic dust-induced cellular and airway inflammatory consequences - Golden GA, et al, J Biochem Mol Toxicol. 2013 Jan;27(1):77-86.
D-vitamin-ellátottság felmérése Vas megye egészséges véradói körében – Virágh et al, Orvosi Hetilap 153. évf. vol 41. 1629-1637

Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


vissza