CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Olvastad már a legújabb híreket a D-vitaminról?

2015.04.16.

Olvastad már a legújabb híreket a D-vitaminról?

A D-vitamin-hiányra járványként tekinthetünk, melynek egyik fő oka, hogy nem tulajdonítunk kellő jelentőséget annak, hogy a napfény – persze mértékkel – az ember fő D-vitamin-forrása.

Nagyon kevés ételben található természetesen előforduló D-vitamin, a D-vitaminnal dúsított ételek gyakran arra sem elegendőek, hogy egy gyermek D-vitamin-szükségletét fedezzék, nem hogy egy felnőttét. Éghajlatunkon sajnos jellemző a D-vitamin-hiány, főleg télen (70%), de a nyári hónapok alatt is 50% körülire teszik az előfordulását.

A D-vitamin az utóbbi szűk évtizedben került reflektorfénybe, amikor egyre több külföldi orvosszövetség, élettudományi egyetem és kutatás találta fontosnak, hogy átalakítsa a vitaminról alkotott eddigi felfogásunkat: „a csontképzéshez kell, de könnyen túladagolható”.

Azóta tudjuk, hogy a D-vitamin nem is vitamin, hanem prohormon, és hogy szinte minden szervünk, szervrendszerünk optimális működésének feltétele a megfelelő D-vitamin-ellátottság. És persze azt is tudjuk, hogy nem olyan könnyű túladagolni, hiszen az eddig extrém magasnak gondolt dózis (4000 NE/nap) lett az elhízottaknak ajánlott napi bevitel*, és ennek tízszerese is csak hosszantartó bevitel esetén lehet káros. A D-vitamin továbbra sem csodaszer, tény viszont, hogy a hiánya világszinten extrém gyakori, és rengeteg, sokakat érintő betegség kialakulásához járul hozzá. Pótlásával így nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

Egy egészen friss, izraeli vizsgálatból úgy tűnik, hogy a D-vitamin-hiány fokozhatja a súlyos asztmás rohamok számát. A négy évig gyűjtött adatokból az derül ki, hogy a D-vitamin-hiányos asztmásoknak 25%-kal nagyobb a kockázatuk súlyos asztmás rohamokra, így mindenképpen érdemes a kezelőorvossal megfontolni, hogy szükségesnek tartja-e a D-vitamin pótlását.

A D-vitaminnak a szív egészségére gyakorolt hatását tárta fel az a vizsgálat, melybe menopauza után lévő nőket vontak be,és a csoport egyik fele napi 4000 NE D-vitamint kapott. Ők fél évvel később alacsonyabb triglicerid szinttel rendelkeztek, mint a D-vitamint nem kapó társaik. Ezt erősíti meg az az iráni vizsgálat is, melybe 2-es típusú cukorbetegeket vontak be, melynek során a D-vitamin- és vérzsírszintjeiket vetették össze. Ott az alacsonyabb D-vitamin-szintű résztvevőknek szignifikánsan magasabb volt a triglicerid szintjük, mint a jobb D-vitamin-ellátottságú társaiknak.

Olasz vizsgálatból értesülhettünk arról, hogy a sikeres mesterséges megtermékenyítéshez (IVF) is hozzájárulhat az optimális D-vitamin-szint elérése. Az IVF sikerességi aránya 30% körül mozog, viszont lelkileg, testileg és anyagilag is megterhelő lehet a pároknak. A vizsgálat kimutatta, hogy a legalább elégséges D-vitamin-szintű nők kétszer nagyobb eséllyel estek teherbe, mint az elégtelen ellátottságú társaik. Tervezett várandósság esetén ezért érdemes figyelmet fordítani a megfelelő D-vitamin-szint elérésére is.

Kanadai orvosok hívták fel a figyelmünket egy viszonylag gyakori tévhitre a táplálékkal bevitt vitaminokkal kapcsolatban, azonban az utólag dúsított termékek nem feltétlenül fedezik a D-vitamin-szükségletet. Több ezer 1 és 6 éves kor közötti gyermek étkezési szokásait és D-vitamin-szintjét összevetve jutottak arra, hogy minden pohár szója-, rizs-, mandula- vagy kecsketejjel csökkent a mért D-vitamin-szint. Bár a tejet helyettesítő termékeket általában utólag dúsítják vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a fenti vizsgálat rámutat arra, hogy ez nem lesz feltétlenül elégséges a gyerekek megfelelő D-vitamin-szintjének eléréséhez.

Tudj meg még többet a D-vitaminról! Töltsd ki D-vitamin hiány tesztünket, ahol összegyűjtve megtalálhatod a D-vitamin egészségre gyakorolt jótékony hatásait! Rendeld meg most a D-drops folyékony D-vitamint!

*Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében - Orvosi Hetilap, 2012 153. évf., Szupplementum
 
Forrás: Vitamin D Deficiency and Infertility: Insights From in vitro Fertilization Cycles –Paffoni et al., J Clin Endocrinol Metab. 2014 Aug 14 * Consumption of non–cow’s milk beverages and serum vitamin D levels in early childhood –Grace J. Lee BASc, Catherine S. Birken MD MSc, Patricia C. Parkin MD, Gerald Lebovic PhD, Yang Chen MA MSc, Mary R. L’AbbéPhD, Jonathon L. Maguire MD MSc; for the TARGet Kids! Collaboration; CMAJ 2014. DOI:10.1503 * The effect of vitamin D supplementation on serum lipids in postmenopausal women with diabetes: A randomized controlled trial - Muñoz-Aguirrea et al., Clinical Nutrition 13 October 2014 * Association between serum level of vitamin D and lipid profiles in type 2 diabetic patients in Iran –Saedisomeolia et al., Journal of Diabetes & Metabolic Disorders 2014, 13:7 * Vitamin D, asthma prevalence and asthma exacerbations: a large adult population-based study -Confino-Cohen et al., Allergy, Vol. 69, Issue 12, p 1673–1680, December 2014

D-vitamin a magzatok és kisgyermek kiegyensúlyozott fejlődéséért

Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


vissza