CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Q10 a migrén ellen

2015.05.27.

Q10 a migrén ellen

Volt már migréned? Ha nem, örülj a szerencsédnek! Minden tízedik ember átéli ezt a kínzó fejfájást, mely kiszámíthatatlanul és rendszeresen visszatér.

A migrénes roham nehezen csillapítható szokásos fájdalomcsillapítókkal, leginkább megelőzéssel próbálják kezelni. Legelterjedtebb a magas vérnyomás kezelésében is használt gyógyszerek alkalmazása, azonban ezeknek rengeteg mellékhatása ismeretes, melyek közül a legenyhébbek az aluszékonyság és szédülés. Mindemellett sajnos tény, hogy a migrénes rohamok szövődményei idővel idegrendszeri károsodást is okozhatnak.

Azonban semmi ok az elkeseredésre!
Több kutatásban is megállapították, hogy a migrénes panaszokon segíthet a megfelelő Q10 pótlás.

Egy 2006-os kutatásban 32 migrénes beteget kezeltek napi
150 mg CoQ10-zel
. Három hónapos Q10 terápia után a betegek több mint 60%-nál értek el átlagosan 60%-os csökkenést a migrénes napok számában, míg a rohamok gyakorisága több mint 40%-kal csökkentés mindeközben nem tapasztaltak mellékhatást. Hasonló eredményt értek el magyar kutatók egy évvel korábban egy három hónapig tartó, rendkívül magas evidenciaszintű vizsgálatban.

Egy másik, 1550 embert bevonó vizsgálatban, bizonyítottan Q10-hiányos migrénes betegeknek napi 1-3 mg/testtömeg kg mennyiségű Q10-et adva (pl.: 70 kg-os betegnek 70-210 mg/nap) rövid időn belül, körülbelül 3 hónap alatt csökkent a rohamok száma, gyakorisága és súlyossága.

A Q10 olyan fontos szerepet játszik az agyi folyamatokban (antioxidánsként védve az érzékeny területeket), hogy az Alzheimer-, Parkinson-, és Huntington kórt kutatók figyelmét is felkeltette. Számos kezdeti tanulmány jelent meg, melyek igazolták a Q10 idegrendszeri védőhatásait, például a sejthalál és az agyszövet pusztulásának csökkentését és a sejtpusztító oxidatív stressz elleni hatását.

Mindezeket ismerve bizakodhatunk, hogy hosszú távú Q10 pótlással nemcsak a migrén felett győzhetünk, de hatékonyan támogathatjuk az idegrendszerünket is!

Open label trial of coenzyme Q10 as a migraine preventive - Rozen TD, Oshinsky ML, Gebeline CA, Bradley KC, Young WB, Shechter AL, Silberstein SD Cephalalgia. 2002 Mar;22(2):137-41
Efficacy of coenzyme Q10 in migraine prophylaxis: a randomized controlled trial - Sándor PS, Di Clemente L, Coppola G, Saenger U, Fumal A, Magis D, Seidel L, Agosti RM, Schoenen J., Neurology. 2005 Feb 22;64(4):713-5.Coenzyme Q10 deficiency and response to supplementation in pediatric and adolescent migraine - Hershey AD, Powers SW, Vockell AL, Lecates SL, Ellinor PL, Segers A, Burdine D, Manning P, Kabbouche MA., Headache. 2007 Jan;47(1):73-80.

vissza