CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Szervezetünk vitaminigénye

2021.03.15.

Szervezetünk vitaminigénye

Az egészségmegőrzés alapja a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, változatos étrend. Ugyanakkor a különböző életkorokban és élethelyzetekben eltérő a szevezet tápanyagok iránti igénye. A születést megelőző magzati kor első harmadában a születési rendellenességek megelőzése érdekében elsőrsorban B6-, B9-vitaminra (folsavra), magnéziumra és vasra van szüksége a születendő gyermeknek és a kismamának.

A vashiány növelheti a légzési nehézségekkel és asztmával születendő gyermekek számát.

Születése utáni hónapokban elsősorban D-és K-vitaminra van szüksége egy csecsemőnek, melyeket az anyatej nem mindig elegendő mennyiségben tartalmaz.

A csecsemőkort követő kisgyermekkorban azonban már a csontozat és fogak fejlődéséhez a kalcium is nélkülözhetetlen. Óvodás és kisiskolás kortól kalciumból napi kb. 1000 mg-ot igényel a szevezet. Ugyanakkor ebben az életkorban már megnő a szervezet tápanyagigénye. Az idegrendszer és az anyagcserefolyamatok B6-vitamint is igényelnek, továbbá fontos a szellemi fejlődést elősegítő tápanyagok, az omega-3 zsírsavak bevitele. 

Testi fejlődésünk következő állomásán a tinédzser korban azonban megnő a szervezet tápanyagigénye. Ebben az életszakaszban a legmagasabb (kb. 1300 mg) a szervezet napi kalciumszükséglete. A kalciumpótlás döntő fontosságú, hiszen ilyenkor tehetünk a legtöbbet a maximális csonttömegünk eléréséért. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a későbbi életszakaszban, amikor beindul a csontvesztés folyamata, egyáltalán nem közömbös, hogy milyen mértékű maximális csonttömegből indul el a csontvesztés. 

Ilyenkor fokozódik a magnézium és vasszükséglet is. A tinédzser kornak fontos szerepe van a táplálkozási szokások kialakítása terén. Ugyanis aki ebben az életkorban figyelmet fordít az egészséges táplálkozás kialakítására, az minden bizonnyal felnőtt korában is ügyelni fog étkezési szokásaira.

Egyes élethelyzetekben, mint vizsgaidőszak alatt, megnő a szervezet C-vitamin és magnézium igénye. 

Aktív sportolóknak, akik extrém megterhelésnek teszik ki a szervezetüket, fokozott fehérjeszükségletük van, mely elsősorban halakkal, szárnyasokkal, esetleg tojással, tejtermékkel pótolható. Ezen felül pótlásra szorulnak az ásványi sók, B-vitaminok, a C-és E-vitamin, a magnézium. Ugyanakkor érdemes izületük védelméről is gondoskodni. 

A vegetáriánus vagy vegán életmód körültekintő táplálkozást igényel. Ügyelniük kell a megfelelő mennyiségű B12-vitamin, valamint a kalcium bevitelére. Amennyiben a táplálékok között a halféleségek sem szerepelnek, úgy az omega-3 zsírsavak pótlásáról is gondoskodniuk kell. 

Idősebb korban a vitaminok hasznosulása már csökken.  Ebben az élerkorban a C-vitaminra általános immunerősítés céljából, D-vitaminra a gyakori D-vitaminhiány megelőzése érdekében, valamint a csontozat és az immunrendszer támogatása céljából mindenképpen szükség van. Emellett az idegrendszer egészséges működését B12-vitaminnal segíthetjük elő. 

Látható tehát, hogy a különböző életszakaszokban más és más a szervezet tápanyagigénye. Az egészséges idegrendszer, csontozat, fogazat, és a teljes szervezet egészségének megőrzése érdekében érdemes kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő tápanyagbevitelre és táplálkozási szokásaink kialakítására. 

vissza