2015.05.26.

Az elhízás már most több embert öl meg évente, mint az éhezés. Az viszont köztudott tény, hogy minden leadott kiló csökkenti az elhízás okozta betegségek kockázatát. A fogyás nem könnyű, de létezik néhány természetes módszer és termék, ami hatékonyan segítheti a célok minél előbbi elérését.
Nem csodaszer, nem ígéret.
Létezik egy olyan gyümölcs, amelynek hatásai tudományosan is alátámasztották a testsúlycsökkentés elősegítését. A kapcsolódó kutatási anyagokban csodáról valóban szó sincs, de tartós, egészséges és könnyen kivitelezhető fogyásról viszont annál inkább.
Melyik is ez a gyümölcs?
Az acai napjainkra egyike lett a legközkedveltebb természetes fogyasztószereknek.
De vajon mit tud felmutatni ez a kis gyümölcs,hogy ekkora tömegeket tud lázba hozni?
Túlsúlyos embereket vizsgálva kiderült, hogy napi 2x100 ml 100% acai dzsúsz fogyasztásával az éhgyomri vércukorszint és az éhgyomri inzulin szint csökkenése mellett, az étkezés utáni vércukorszint emelkedés is alacsonyabb volt az egyébként várhatónál. Ebből megállapítható, hogy ez a gyümölcs segíti a vércukorszint stabilizálását, ami az egyik kulcstényezője az egészséges fogyásnak. Kiegyensúlyozott vércukorszinttel könnyebb elkerülni a hirtelen jött éhségrohamokat, ezáltal könnyebb betartani a napi ötszöri, de kisebb mennyiségű étkezést is, aminek folyományaként tartós, egészséges, éhezés nélküli fogyás érhető el.
Az acai inzulin szint csökkentő hatása is természetes segítsége a korszerű fogyókúrának, mert a magas inzulin szint a felesleges cukrokat zsírrá alakítja és beindul a zsírraktározás folyamata. Továbbá a vércukorszint csökkentésével az inzulin mennyisége is csökkenthető, ami szintén fogyáshoz vezethet. Mivel az elhízás gyakran együtt jár a megnövekedett koleszterin- és triglicerid szinttel, további előnye a gyümölcsnek, hogy tartós fogyasztása csökkenti az LDL („rossz”) koleszterint, és az emelkedett triglicerid szintet, úgy hogy közben a „jó” HDL koleszterin mennyisége nem változik.
Az a tény hogy a kóros túlsúly mellett sokszor megtalálható az alultápláltság (vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok, fehérje, rost, egészséges, telítetlen zsírsavak, stb. területén), szintén az acai-ra tereli a figyelmet. Amellett, hogy egyenletes és tartós fogyást biztosít, ellátja a szervezetet azokkal a létfontosságú anyagokkal, melyek javítják a szellemi- és fizikai teljesítményt, támogatják az immunműködést és általánosságban az egészség megőrzését.
Az acai tehát
- csökkenti az étvágyat,
- kiküszöböli az étkezés utáni vércukorszint kiugrást,
- csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet,
- ellátja a szervezetet értékes tápanyagokkal – vitaminokkal, ásványi sókkal, antioxidánsokkal, telítetlen zsírsavakkal és aminosavakkal,
- továbbá lassú, de tartós fogyást biztosít, úgy hogy közben nem kimeríti, hanem felépíti a szervezetet.
Ezen tulajdonságainak köszönhetően lehet az acai, az egészségtudatos fogyás hasznos eszköze.