CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Vasegészség - már gyermekkorban is

2015.05.25.

Vasegészség - már gyermekkorban is

Gyakran esünk abba a hibába, hogy egy-egy vitamint, ásványi anyagot csak egy funkcióhoz kötünk, miközben szervezetünk annyira komplex összefüggő rendszer, hogy így gondolkodni fatális tévedés is lehet.

A D-vitamint is sokáig csak a csontépüléshez kötötték, ehhez hasonlóan sokan a vasnak is csak a vérképzésben tulajdonítanak fontosságot. Tévedés! Muszáj máshogy gondolnunk erre a létfontosságú nyomelemre, ezért összeszedtünk néhány meghökkentő adatot, melyek egy puzzle részeiként állnak össze a cikk végére.

  • 2 milliárd ember szenved vashiány okozta vérszegénységtől a WHO adatai szerint.
  • A termékeny korú nők a menstruációval járó rendszeres vérvesztés miatt veszélyeztetettebbek.
  • Az USA-ban és az európai országokban is magas a terhességi vashiány okozta vérszegénység. Felmérések szerint az állapotos nők 30-40%-a vashiányos, ráadásul sokan eleve csökkent vasraktárakkal kezdik meg a terhességet.
  • A terhességi vashiány fokozza a komplikációk kockázatát (koraszülés, kis súllyal születés).
  • A magzat, később az újszülöttek és a kisgyermekek idegrendszeri fejlődéséhez, a teljes szellemi képességek kialakulásához nélkülözhetetlen a szükséges vas jelenléte. Ne feledd: az idegrendszer fejlődése az első három életévben rendkívül intenzív!
  • Az anyatejes táplálással biztosítható lenne a csecsemők vasszükséglete 6 hónapos korukig, de csak abban az esetben, ha az anya nem vashiányos.
  • A gyerekkori vashiány megszüntethető, de kezelése hosszabb időt vesz igénybe, ráadásul hatásait már nem lehet visszafordítani. Ezt igazolják azok a vizsgálatok, melyek kikezelt vashiányos gyermekeket hasonlítottak össze olyan gyerekekkel, akik a vashiányt elkerülték. Előbbiek rosszabbul teljesítették a verbális, mentális és mozgásos teszteket, valamint IQ-tesztet, mindemellett viselkedési problémáik voltak, annak ellenére, hogy már nem szenvedtek vashiánytól.

A fenti tények a terhességi és gyermekkori vashiány problémájára világítanak rá. Egy gyermek elégtelen vasbevitele nem csak egyszerűen pillanatnyi, átmeneti állapot, hanem egész életére hat, meggátolva, hogy teljes szellemi-testi potenciáljával éljen. Ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a vashiány megelőzésre, az életkornak és az állapotnak megfelelő vasbevitelre, szükség esetén étrend-kiegészítővel való pótlására! Próbáld ki Iron Plus készítményünket!

Forrás:
Assessment of iron status in US pregnant women from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 1999–2006; Z. Mei, M. E Cogswell, A. C Looker, C. M Pfeiffer, S. E Cusick, D. A Lacher, and L. M Grummer-Strawn; Am J Clin Nutr 2011;93:1312–20.
Pre-pregnancy iron reserves, iron supplementation during pregnancy, and birth weight – N.Aranda , B. Ribot, E. Garcia, F. E. Viteri, V. Arija; Early Human Development 87 (2011) 791–797
Anemia during pregnancy and treatment with intravenous iron: review of the literature – A. Bashiri, E. Burstein, E. Sheiner, M. Mazor; European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 110 (2003) 2–7
Iron deficiency is prevalent in a sample of pregnant women at delivery in Germany – R.L. Bergmanna, L.Gravens-Müller, K. Hertwiga,
J.Hinkela, B Andres, K. E. Bergmann, J.W. Dudenhausen; European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 102 (2002) 155–160
The tragedy of iron deficiency during infancy and early childhood – G. R. Buchanan, MD; J Pediatr 1999;135:413-5

Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


vissza