CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

A szív-és érrendszerről

A szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzési lehetőségei

A szív- és érrendszeri megbetegedések – mint szívinfarktus, agyi keringési zavar, alsó végtagi verőérbetegség – súlyos következményekkel járhatnak. Mivel a népesség nagy részét érinthetik ezek a betegségek, a megelőzésnek kiemelt jelentősége van. Nagy a szívinfarktus bekövetkeztének kockázata azoknál a személyeknél, akik cukorbetegségben szenvednek, van kimutatható érelmeszesedésük, illetve több egyéb kockázati tényező (túlsúly, dohányzás, magasvérnyomás, vesebetegség, stb.) halmozottan fordul elő.
Legfontosabb teendők:
dohányzás mellőzése: A cigarettázás bizonyítottan az egyik legveszélyesebb tényező a szívbetegségek kialakulásában. A dohányzás során a szervezetbe kerülő anyagok, többek között a nikotin "összehúzzák" a vérereket, emelik a vérnyomást és keményebb munkára késztetik a szívet, így a pulzus is felgyorsul. A vérbe mindezek által kevesebb oxigén jut, így a szívnek még jobban kell dolgoznia azért, hogy a nélkülözhetetlen oxigént eljuttassa a sejtekhez.
• rendszeres fizikai aktivitás: legalább 30 perc naponta. A rendszeres fizikai aktivitással a stressz mértéke is csökken, mely önmagában jelentős szerepet játszik a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében. A rendszeres sportolás során a zsíranyagcsere is kiegyensúlyozottabbá válik. A sport lelki hatásait sem szabad figyelmen kívül hagyni: a mozgás hatására endorfinok szabadulnak fel a szervezetben, ezáltal csökken a stressz, az idegesség, a depresszió. Hosszú távon a rendszeres fizikai aktivitás növeli az önbecsülést és az önbizalmat, általa pozitivabbá válik az énképünk is.
zöldségben gazdag, teljes kiőrlésű pékárut tartalmazó étrend, mérsékelt zsírfogyasztással. Rendkívüli fontosságú a  zöldségfogyasztás mindennapjainkba történő beillesztése, a fogyasztott zsír és cukormennyiség akár radikális csökkentése.
• elhízás kerülése, túlsúly esetén diéta betartása. A túlsúly komoly rizikótényezőnek számít a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásánál.
Az egészséges, kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, zsírban, cukorban és sóban szegény étrend csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet is, ezáltal támogatva a szív munkáját. A rostok, az egészséges fehér húsok és a halak, melyek gazdagok omega-zsírsavakban, gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkeznek, valamint hozzájárulnak az egészséges, normális testsúly eléréséhez és megtartásához. 
vérnyomás szinten tartása - 140/90 Hgmm alatt. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorai közül talán a magas vérnyomás a leinkább látványos, míg a többi azonban sokáig láthatatlan módon roncsolja az egészségünket. A magas vércukorszint és a magas koleszterinszint egyaránt erősen károsító hatású és tünetszegény, így gyakran csak egy vizsgálat alkalmával veszik észre, hogy gond van. A szokásos szűrővizsgálatokat 3-5 évente ajánlott elvégezni, de ennél sűrűbben is érdemes, ha például a családban volt már kardiológiai betegség vagy egyéb rizikófaktorok megléte esetén
• az összkoleszterin szinten tartása - 5 mmol/l alatt:
A koleszterin csendben lerakódik az érfalakon, az erek veszítenek rugalmasságukból, az érelmeszesedés kockázata növekszik, és rosszabb esetben egyenes út vezet a stroke-hoz és a szívrohamhoz. Hogy miről van szó? A szervezetünkben megtalálható szerves vegyület, a koleszterin, ugyan nélkülözhetetlen számunkra, ám ha jelenléte az egészséges mértéket meghaladja, komoly kockázatokkal kell számolnunk. Így a vérzsír szinten tartása szempontjából sem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció fontosságát. Kétféle koleszterin létezik. A HDL, az ún. "jó koleszterin", és a "rossz", az LDL-koleszterin. Ez utóbbi elősegíti, hogy a koleszterin a szövetekből a vérkeringésbe kerüljön, a HDL pedig ezzel szemben eltávolítja a felesleget, ami a májba kerülve lebomlik. Ezért a HDL-koleszterinből jó, ha minél több van, mivel rizikócsökkentő hatású, míg az LDL-koleszterint egy bizonyos határ alá igyekszünk szorítani. Koleszterinszintünk 70-80 százalékát a szervezet állítja elő, a maradék 20-30 százalékot pedig táplálékainkkal visszük be.
Az érbetegségek megelőzése szempontjából van néhány tényező, melyekkel szemben szinte tehetetlenek vagyunk. Az erek öregedése visszafordíthatatlan, és a bennünket körülvevő környezeti ártalmak is nehezen iktathatók ki életünkből. Az étkezésünkért és az egészséges életvitelért azonban teljes mértékben mi magunk vagyunk a felelősek, így a koleszterin-bevitel csökkentésével, a rendszeres testmozgással és a káros szenvedélyek mellőzésével ereink egészségéért is tehetünk.

Gondoskodj szív-és érrendszered védelméről, fogyassz rendszeresen Resveratrol Plust  >>>>>

Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!