CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

A csontritukásról

Csontritkulás? - Bárki veszélyben lehet!


Az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás olyan betegség, ahol a csontállomány fokozódó csökkenésének révén a csont szerkezetét alkotó gerendák elvékonyodnak, felszívódnak, vagy átszakadoznak.

A csontritkulás kockázata nagymértékben függ attól, hogy 35 éves korig mekkora csonttömegre tett szert az egyén, és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni a későbbi életkorban. Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. Minél nagyobb volt a maximális csonttömeg, annál kevésbé valószínűbb, hogy az idős korban  oszteoporózis alakul ki.

Előrehaladott esetben a csontvesztés eredményeként a csont állománya meggyengül, és már kisebb elesésre, minimális külső hatásra, vagy akár spontán (elesés nélkül is) törés következhet be.

Ezért a csontritkulás megbetegedés korai felismerése, valamint a korszerű kezelési lehetőségek ismerete nagyon fontos minden érintett számára.

A csontritkulás korunk egyik legjobban elterjedt, mozgást korlátozó betegsége. A helyi statisztikai eredmények rendkívül rosszak: ötszörösére nőtt az évek során a betegek száma.

A betegek fájdalommentesen szűrhetők az Osteocore 1. Dexa típusú géppel. A mindössze félórás, kényelmesen fekvő vizsgálat során a gerinc, a felkar és a csípő területeken végezzük el a méréseket. A szűrésnek lényeges előnye, hogy nincs sugárzásveszély, és azonnali eredményt kapunk. Így a gyors diagnózis után azonnal kezelést is kaphat a beteg.

A csontritkulás kialakulásában számos tényező játszik szerepet:

1.Nem. Az oszteoporózis eredetű törések kétszer gyakoribbak nőkben, mint férfiakban. Ennek oka, hogy a nőknek eleve kisebb a maximális csonttömege, tovább élnek és a 45-55. életév között bekövetkező menopauza után a csontképzést serkentő nemi hormonjaik szintje is leesik. 75. éves kor felett azonban az oszteoporózis férfiakban már ugyanolyan gyakorisággal jelentkezik, mint nőkben.
2. Életkor. Minél idősebb valaki, annál gyengébbek a csontjai és annál nagyobb az oszteoporózis kialakulásának valószínűsége.

3. Családi halmozódás. Az oszteoporózis családi halmozódást mutat. Ha az Ön szülei vagy testvérei közül van, aki csontritkulásban szenved, az Ön kockázata is magasabb, különösen, ha az oszteoporózis már törésekkel is társult.
4.Testalkat. A vékony vagy alacsony betegek csontritkulás-kockázata nagyobb, mert kisebb a kiindulási csonttömegük.
5. Dohányzás. A dohányzás szerepe az oszteoporózis kialakulásában nem teljesen egyértelmű, de úgy tűnik, a dohányzás gyengíti a csontokat, talán az ösztrogén termelés visszafogásával vagy a kalcium felszívódás csökkentése révén.
6. A nemi hormonok mennyisége. Minél több nemi hormonnal találkozott az egyén csontozata és mennél tovább, annál kisebb az oszteoporózis veszélye. Nőknél csökkenti a kockázatot a korai első menstruáció, a szabályos női ciklusok és a késői menopauza. Természetszerűleg növeli az oszteoporózis esélyét a menopauza előtti petefészek-eltávolítás (ovariektómia). Azok a férfiak, akiknél a tesztoszteron szintje alacsonyabb az átlagosnál, szintén a fokozott kockázatúak csoportjába tartoznak.
7. Táplálkozási, emésztési és felszívódási zavarok. Anorexia nervózában (kóros koplalás) vagy bulímiában (kóros nagyevés, utána gyakran hányás) szenvedőknél fokozott az oszteoporózis kockázata. A gyomor jelentős részének műtéti eltávolítása, gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn betegség) is csökkenthetik a szervezet kalcium felszívó képességét.
8. Szteroidok. A szteroid gyógyszerek (pl. prednison, cortison, prednisolon, dexamethasone) hosszú távú szedése gyengíti a csontokat. Ezek a gyógyszerek többek között aszthma, reumatoid artritisz és pikkelysömör (pszoriázis) kezelésére használatosak. Ha Önnek hosszú ideig tartó szteroid kezelésére van vagy volt szüksége, akkor fontos, hogy orvosával folyamatosan ellenőrizzék csontsűrűségét és csontvesztés esetén idejében tegyen ez ellen. Hasonló állapothoz vezet a Cushing kór, amelyben a szervezetben fokozottan termelődnek szteroid hormonok.
9. Pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy túlműködés. A túl sok pajzsmirigy-hormon (tiroxin) és mellékpajzsmirigy-hormon (parathormon) szintén csontvesztést eredményezhet.

10. Vízhajtók bevitele. A szervezet túlzott folyadék-visszatartását kezelő gyógyszerek (diuretikum, vizelethajtó, vízhajtó) gyakori használat esetén fokozhatják a vesén keresztüli kalciumvesztést, ezáltal csontritkulást okozhatnak. A kalciumvesztés annál nagyobb, minél hatékonyabb a vízhajtó.
11.Egyéb gyógyszerek bevitele. A heparin, a methotrexate és egyes epilepszia elleni gyógyszerek, illetve az alumínium tartalmú gyomorsav-lekötők szintén csonttömeg vesztéshez vezethetnek.
12. Emlőrák. Az emlőrákban szenvedő nők fokozott oszteoporózis kockázattal bírnak, különösen, ha kemoterápiában részesülnek, ha aromatáz gátló kezelést kapnak (pl. anastrozole, letrozole, exemestane, melyek gátolják az ösztrogén képződését), vagy ha menopauza után vannak. A tamoxifen kezelésben részesülő betegeknél nem áll fenn fokozott kockázat, ez csökkenti a törések kockázatát.
13. Mozgásszegény életmód. A fizikailag aktív gyerekek (ha megfelelő mennyiségű D-vitamint és kalciumot fogyasztanak) nagyobb csontdenzitásra tesznek szert. Bármilyen mozgásforma hatékony, de az ugrálás és a szökdécselés különösen elősegíti a csontok erősödését. Az egész életen át tartó mozgás nagyon fontos, ezzel bármely életkorban növelhető a csonttömeg. Már kialakult oszteoporózisban természetesen óvatosan kell növelni a mozgás mennyiségét.
14. Üdítőitalok gyakori fogyasztása. Az üdítőitalok savanyú ízét legtöbbször foszforsavval állítják be. A foszforsav önmagában nem okoz kalciumvesztést (és ezáltal csontritkulást), de felerősíti a D-vitamin-, illetve kalciumhiány negatív hatását a csonttömegre. Az oszteoporózis és a koffein tartalmú üdítőitalok fogyasztása közötti kapcsolat nincs teljesen tisztázva, de a koffein akadályozhatja a kalcium felszívódást és vízhajtó hatásánál fogva fokozhatja a kalciumvesztést. Ha Ön rendszeres üdítőital-fogyasztó, különösen ügyeljen arra, hogy megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint vigyen be a szervezetébe.

15. Krónikus alkoholizmus. Férfiaknál az alkoholizmus az oszteoporózis egyik vezető oka. A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti a csontképzést, hátrányosan befolyásolja a kalciumfelszívó képességet és az alkohol vízhajtó hatása miatt kalciumvesztést is okoz.
16. Depresszió. Súlyos depressziós betegeknél is fokozódik a csontvesztés.
Óvd csontozatod egészségét, fogyassz rendszeresen Calcium Magnesium Plust, mely a csontépítéshez szükséges valamennyi összetevőt tartalmazza! Bővebben: >>>>


Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!