A biotermékekről -
6 új tanulmány arról, miért jobb a bio!
Napjainkban a bio termékek egyre nagyobb teret hódítanak és egyre több kutatás bizonyítja, hogy az ellenőrzött öko gazdaságokban termelt élelmiszerek valóban jobbak a nagyüzemi termelésnél.
Most bemutatunk ezek közül néhányat, hogy lásd, miért érdemes bio terméket vásárolni!
- Egy, az angliai Newcastle-i Egyetemhez tartozó gazdaságban végzett kutatás eredményei szerint az ökológiai gazdálkodásban előállított növények több olyan hasznos vitamint és antioxidánst tartalmaznak, melyekről tudjuk, hogy segítenek a szervezetünk számára megküzdeni a különböző betegségekkel. Emellett a bio termékekben nagyobb ásványi anyag-, többek között vas- és cinktartalmat találtak.
- Egy, a Kaliforniai Egyetemen végzett vizsgálat szerint az ökológiai módon termelt paradicsom kétszer annyi flavonoidot (a szívbetegségek kockázatát csökkentő antioxidánst), míga bio fejeskáposzta 30%-kal több C-vitamint tartalmaz.
- Néhány éve egy kolostorban vizsgálták, milyen hatása van a bio élelmiszerekre való áttérésnek. A kísérlet résztvevői arról számoltak be, hogy egészségügyi panaszaik csökkentek. Ezzel egyidejűleg kimutatható volt, hogy a vérükben megnőtt a vírusok elleni védelemért felelős immunsejtek száma.
- Korábban tanulmány készült egy új-zélandi lánykollégium lakóinak egészségi állapotáról. A közel három éves kísérletben a diákok kizárólag bio élelmiszereket fogyasztottak. Ennek eredményeként kevesebb volt a megfázás és a köhögés, gyorsabb volt a gyógyulás, csökkent a sportsérülések, valamint a bőr- és fogpanaszok száma.
-
Jól mérhető, hogyan hat az ökológiai élelmiszerek fogyasztása az anyatej minőségére. Azoknak az anyáknak a tejében, akik zömében bio élelmiszerekkel táplálkoztak, több omega-3-zsírsav és többszörösen telítetlen zsírsav volt kimutatható.
- Az ökotermékek fogyasztásával nemcsak több, biológiailag hasznos anyag jut be a szervezetbe, hanem ezúton csökkenthető a növényvédőszer-maradványok, az adalékanyagok és a génmanipulált alapanyagok felhasználása okozta egészségügyi kockázat is.
Egy közelmúltban készült német statisztika szerint a nem bio módon termelt élelmiszerek 75%-ában növényvédő szer maradványok mutathatók ki!