A szőlő és a resveratrol jótékony hatásairól
Szőlő
A szőlő gazdag tárháza a resveratrol nevű hatóanyagnak. A resveratrol (sztilben), valamint más proantocianidin jellegű bioflavonoidok biológiailag aktív étrendkiegészítőként is jelen vannak életünkben. A resveratrol antioxidáns hatását már 1969 óta tanulmányozzák szerte Európában és az USA-ban is. Vizsgálatok alátámasztották, hogy a vörös szőlő magvaiból nyert bioflavonoidok a szabad gyökök lényegesen több típusát ártalmatlanítják (eng. Neutralise), mint az antioxidáns hatásáról jól ismert szelén, cink, béta-karotin, A-, C- és E-vitamin, bár ez korántsem jelenti azt, hogy a resveratrol helyettesítheti az előbb felsoroltakat.
A resveratrol további jótékony hatásai:
- fungicid, azaz gombaölő hatással is rendelkezik.
- a hemoxigenáz nevű enzim szintjét növeli, ezáltal védi idegsejtjeinket, érrendszerünk, a szívünket és agyunkat.
A szőlőmagban található egy másik jelentősen jótékony hatású védővegyület az OPC.
Az OPC (Oligo - proanthocianidok) az ismert leghatásosabb anyag a szabadgyökök elleni küzdelemben.
Kutatások régen bizonyították, hogy a Francia országban jóval ritkábban szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, mint más országok lakosai, azok kivételével, ahol az étkezésben a halak és tengeri állatok húsa van túlsúlyban, mint például Japánban. Ténylegesen, a májcirrózis, az ér- és szívbetegségek Francia országban jóval ritkábban fordulnak elő, mint más országokban. Az USA-ban például, ahol szinte divatot űznek az egészség megóvásából, kétszer annyi a szívbeteg ember. Ezt a jelenséget úgynevezett francia paradoxon elnevezés alatt tartja számon az orvosi társadalom. Az orvosok hasznosnak tartják, ha mindennap elfogyasztunk egy pohár jó vörösbort, melynek azon tulajdonságáról, hogy képes kivonni a szervezetből a szabad gyököket és a radionuklidokat (radioaktív anyagokat), legendák terjednek. A bor lelassítja az LDL-koleszterin lerakódását. Van még benne kálium és karotin. Hasonlóan jó kombináció található még az almában, a bogyósok közül pedig az eperben és a málnában.
Az OPC a teljes érrendszerben megakadályozza a vérrögképzést, ezáltal csökken az infarktus és az agyvérzés lehetősége. Hatásosan csökkenti az ldl (rossz) koleszterinszint értékét.
A Resveratrol Plus készítményünkben a szőlő mindkét jótékony hatóanyaga megtalálható, s elegendő naponta egyetlen kapszula, mely 2 liternyi vörösbor hatóanyag-tartalmának felel meg.
Kiemelkedő hatóanyag tartalma miatt egyedülálló, hiszen egyetlen kapszula 100 mg rezveratrol és 50 mg szőlőmag kivonatot tartalmaz. Annak érdekében, hogy a szív- és érvédő hatást tovább fokozzuk, 20 mg koenzim Q10-et is tartalmaz a készítmény. A Q10 koenzim egy igen erős antioxidáns. Jelentős gyógyító hatást fejt ki fogíny-és fogágybetegségek (parodontitis) esetén, de a koenzim Q10 leginkább szívbetegség, azon belül is a kardiomiopátiák esetén kerül felhasználásra. Ilyenkor a Q10 nagy dózisú szedése javít a csökkent szívpumpa funkción, csökkenti a fáradékonyságot, a légszomjat és a mellkasi fájdalmat. Fontos szerepe lehet a magas vérnyomás kezelésében is.
A Calivita által gyártott Resveratrol Plus extra támogatást nyújthat a folyamatosan munkát végző szívünknek. A Q10 és a rezveratrol kombinációja pedig nem csupán öregedés gátló hatású, hanem egyúttal energetizál is, hogy könnyebben vehessük a rohanó hétköznapok akadályait.
A szőlő sokféle tekintetben áldásos a szervezet számára. A következő CaliVita által forgalmazott termékekben találhatók vörös szőlőből származó hatóanyagok: Vital AB, Senior Formula, Smokerade, ZenThonic.