CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Munkahelyi stressz mérő teszt

Munkahelyi stressz mérő teszt

 

A létbizonytalanság, a túlzott elvárások, esetleg rosszindulatú és idegesítő munkatársak megkeseríthetik mindennapjainkat. Az ezen okokból fakadó mindennapi stressz - mely komoly stresszforrásnak tekinthető -, megbetegítheti egy vagy több szervünket, hosszútávon megrendítheti egészségünket. Kezdődnek a gyomorgörcsök, a fokozott gyomorsav termelés, a hasmenés, a vérnyomás emelkedés, izzadás, remegés, fáradtság, letargia, kilátástalanság érzése, depresszió, álmatlanság, stb.

A családorvosok körében megállapítást nyert,  hogy a hozzájuk forduló páciensek esetében a betegségek 80 százalékának a hátterében a stresszfaktor mutatható ki, mint indukáló tényező. 

Egy pszichologiai tanulmány szerint az egzisztenciális szorongás felülírja az egészségért való aggódást. Ez azt jelenti, hogy az embereket nem az érdekli, hogy mi is van velük, van-e és milyen egészségügyi problémájuk,  csak az a fontos, hogy legyen munkájuk.

A munkahelyi stresszforrások mellett jelen vannak azok a tényezők, amelyekkel az egyénnek egyébként is meg kell küzdeni. 

Személyiségfüggő, hogy ki mikor és mitől válik stresszessé. Egyeseknél a rövid határidők,  túlzsúfolt iroda, másoknál a túlvállalás, megint másoknál a főnökkel vagy a munkatársakkal való  együttműködésből fakadó konfliktusok jelentős stresszforrásnak számítanak.

Számos testi és lelki tünete lehet annak, ha nem bírjuk kezelni a túlzott stresszt.  Megnyilvánulhat dekoncentárcióban, magunkban őrlődünk,  dúlunk-fúlunk, rágódunk a problémákon, majd hazaérve társunknak esetleg barátunknak, barátnőnknek öntjük ki szívünket.  

Ilyen esetekben szerencsés, ha megtaláljuk, hogyan vezessük le a bennünket nap mint nap érő stresszt. Mindenkinél más módszer válik be: egyesek sportolnak, mások koncertre mennek, megint mások társaságba mennek, van aki viszont  szétpüföli a boxzsákot. Fontos, hogy  megtapasztaljuk mi a hatásos megoldás stresszünk levezetésére,  a lényeg, hogy örömet és megnyugvást okozzon.

Hasznos tippek a stressz kezeléséhez

  1. Gyakran közlekedési probléma  miatt sokan már eleve stresszesen érkezünk be a munkahelyre, ezt elkerülendő, induljunk el olyan időben, hogy kényelmesen odaérjünk.
  2. A rendszerezés, a prioritások felállítása egy nagyon fontos tényező. Reggel, mielőtt a számítógépünket bekapcsoljuk, tervezzük meg a feladatainkat. Persze az is fontos, hogy ne ragaszkodjunk mindenáron a listához, ami valójában csak egy emlékeztetőként szolgál.
  3. Ha a főnökünk már kérdezgeti, hogy mikorra készülünk el az anyaggal, mondjunk hosszabb határidőt annál, mint a valódi elképzelésünk, így nem stresszelünk azon, hogy nem tudjuk időben leadni munkánkat. Néha pedig elkerülhetetlen nemet mondani, ne vállaljunk el újabb feladatot, ha tudjuk, hogy lehetetlen a véghezvitele.
  4. Beszélgessünk a munkatársainkkal bizalmasan, már amelyikkel lehet, de ne pletykálkodjunk!
  5. Ne féljünk segítséget kérni a kollégáinktók, ha túl vagyunk terhelve! Legközelebb lehet, hogy pont nekik lesz majd szükségük hasonló szívességre.
  6. Tartsunk rendet magunk körül!  Sok időt és idegeskedést megspórolhatunk, ha tudjuk, hogy mit hol keressünk.
  7. Beszéljünk főnökünkkel minimum negyedévente, derítsük ki, hogy meg van-e elégedve a teljesítményünkkel, mit vár el a jövőben és miben tudnánk jobbak lenni!
  8. Napi 30-40 perc pihenés, meditálás felfrissíti az elménket. Relaxáljunk, jógázzunk, végezzünk légzőgyakorlatokat és gondolkodjunk pozitívan!
  9. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk, melyet akár nyugtató gyógyteával is kiegészíthetünk. Az alkohol, a túl sok kávé és nikotin további káros hatásokkal vannak egészségünkre.
  10. Étkezzünk nyugodtan és rendszeresen! Az éhség nyűggössé tesz, nehezebben tudunk koncentrálni.
  11. Ha van lehetőségünk, pihenjünk napközben 30 percet vagy iktassunk be pár perces sétát!
  12. Hetente legalább egyszer menjünk el masszőrhöz!
  13. Keressünk kreatív elfoglaltságot, kezdjünk el játszani hangszeren, vagy írjuk ki magunknól az érzéseinket!
  14. A rendszeres testmozgás jót tesz a szívnek és elűzi a depressziót, szorongást.
  15. Nevessünk minél többet! Nemcsak jobban fogjuk érezni magunkat, de kollégáink is másként viszonyulnak majd hozzánk.
  16. Vegyük sorra problémáinkat,  így sokkal könnyebben küzdünk meg azokkal.
  17. Kapcsolódjunk ki a szó szoros értelmében is! Munkaidőn kívül,  bizonyos időszakonként kapcsoljuk ki a telefonunkat, hagyjuk pihenni laptopunkat.
  18. Lefekvés előtt vegyünk forró fürdőt, igyunk meg egy pohár bort, olvasson a kedvenc könyvünkből, vagy tegyük  mind- hármat egyszerre!

Forrás: BBC, HuffingtonPost, IT Business Edge

Ha szeretnéd tudni mennyire stresszes a munkád, mérd meg a Munkahelyi STRESSZ MÉRŐVEL:

Stesszes vagy?

Ajánljuk a Rhodiolin készítményünket!

Megrendelem most!

Hozzászólások

e-mail cím *:
Üzenet:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!