CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

Acaival a gyulladások ellen

2015.05.08.

Acaival a gyulladások ellen

Korunk népbetegségeinek hátterében legtöbbször valamilyen gyulladás áll. Gondolj az érelmeszesedésre, az asztmára, az 1-es típusú cukorbetegségre, a krónikus obstruktív tüdőbetegségre (COPD), a sokízületi gyulladásra, az Alzheimer-kórra vagy a bélbetegségekre!

Pedig maga a gyulladás nem betegség, hanem egyike a szervezet bámulatos védekező mechanizmusainak. Fertőzés vagy trauma hatására hihetetlenül komplex folyamatokon keresztül a szervezet kontroll alatt tartja az érintett területet, eltakarít és regenerál.

Az autoimmun betegségeknek, érintsék akár az emésztőrendszert vagy az ízületeket, egyik fontos eleme a kontrollvesztett, le nem álló gyulladás a saját szövetek ellen. A folyamat kezdetén a sejtekből felszabaduló ún. gyulladási mediátorok közvetítik az immunrendszer sejtjeinek az információt, hogy beinduljon az érintett szövetet körülvevő blokád, vérbőség és a regeneráció. Ezeknek kísérői a bőrpír, a melegség és a fájdalom. Ekkor és később is sok szabad gyök játszik szerepet a sejtek közti kommunikációban.

A legtöbb autoimmun betegségben az immunrendszer gyulladásra való képességét nyomják el, ez pedig következményesen maga után vonja védekezésünk gyengülését is. Ezért sokan alternatív megoldásokkal próbálják kiegészíteni a gyógyszeres terápiát.

Az egyik ilyen lehetőség az antioxidánsokban gazdag acai. Egyik flavonoidja, a velutin kutatók vizsgálatai alapján képes csökkenteni a sejtekből felszabaduló, gyulladást serkentő anyagok mennyiségét, amelyek alappillérei a folyamatnak. A vizsgálatokhoz már elismert gyulladásgátló hatású flavonoidokat használtak, és az eredmények szerint az acai velutinja azoknál is hatékonyabbnak bizonyult!

Egy másik vizsgálatban amerikai kutatók eredményei szerint az acai hatékonyan gátolta a gyulladási folyamatokban is résztvevő enzimek működését. A reklámokból ismert, fejfájásra, ízületi fájdalmakra gyakran alkalmazott acetilszalicilsav-, diclofenac- vagy ibuprofentartalmú, nem szteroid gyulladáscsökkentőknek is ezek ez enzimrendszerek a célpontjai, de az acait használva a természet erejével érhetjük el ugyanazt a hatást.

Gyakorlati vizsgálatot is végeztek, amely az acai fogyasztásának hatását vizsgálta az ízületi fájdalmakra és az ezzel járó mozgástartomány-beszűkülésre. 12 hét után, napi 120 ml acaidzsúszt fogyasztva a vizsgálati alanyoknál csökkent a fájdalom és könnyebben tudtak mozogni, mert nőtt az alsó végtagi ízületek és az ágyéki ízületek mozgástartománya is, utóbbi már akár 2 héttel az acaifogyasztás megkezdése után. Bár nem szignifikánsan, de csökkent a gyulladást jelző egyik laboratóriumi érték (CRP) szintje is a vizsgálat végére.

A fenti vizsgálatok eredményeinek tükrében az acai alternatívát kínálhat a gyulladások kezelésére, a gyulladásgátló terápiák kiegészítésére újabb gyógyszermellékhatások nélkül!

Forrás:
The açaí flavonoid velutin is a potent anti-inflammatory agent: blockade of LPS-mediated TNF-α and IL-6 production through inhibiting NF-κB activation and MAPK pathway – Chenghui Xie, Jie Kang, Zhimin Li Alexander G. Schauss, Thomas M. Badger Shanmugam Nagarajan, Tong Wu, Xianli Wu, Journal of Nutritional Biochemistry 23 (2012) 1184–1191
Antioxidant capacity and other bioactivities of the freeze-dried Amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai) – Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Huang D, Owens J, Agarwal A, Jensen GS, Hart AN, Shanbrom E.; J Agric Food Chem. 2006 Nov 1;54(22):8604-10. Pain Reduction and Improvement in Range of Motion After Daily Consumption of Euterpe oleracea Mart. – Jensen et al., J Med Food 14 (7=8) 2011, 702–711

vissza