2015.05.25.

A cukorbetegség egy komplex anyagcsere betegség, melynek száma világszerte rohamosan emelkedik, és ez alól hazánk sem kivétel. Magyarországon több mint 500.000 regisztrált cukorbeteget kezelnek, de a betegek száma ennél sajnos jóval magasabb.
A cukorbetegség egy olyan állapot, melyben a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek inzulin érzékenysége csökkent, melynek következménye, hogy a sejtek nem képesek a cukor (glukóz) felvételére. Tehát a táplálékkal elfogyasztott cukor így a vércukor szintjét növeli, viszont eközben a sejtek éheznek, nem jutnak tápanyaghoz.
Típusok
Az 1-es típusú diabetes, vagy fiatalkori diabetes egy autoimmun betegség, melynek következtében a hasnyálmirigy béta sejtjei elpusztulnak és nem képesek inzulint termelni.
Fontos tudni, hogy az utóbbi évek kutatásai feltárták, és egyértelműen igazolták a D-vitamin hiány és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti összefüggést.
A 2-es típusú, vagy nem inzulinfüggő diabetes mellitust a magas glikémiás indexel (GI) rendelkező izolált szénhidrátok fogyasztása (pl.: cukor, fehér liszt stb.) okozza. Minél magasabb a glikémiás indexe a szénhidrátnak, annál gyorsabban szívódik fel és jut a vérbe, és annál nagyobb inzulintermelésre serkenti a szervezetet. Az ilyen étkezés utáni hatalmas inzulin hullám miatt a sejtek védekezni kezdenek a beléjük pumpált túl sok cukor ellen, és kialakul az inzulinrezisztencia, vagyis a sejtek ellenállnak az inzulinnak. Az agy ilyenkor azt érzékeli, hogy a vérben ott a sok cukor, így utasítja a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, ami végül a hasnyálmirigy kimerüléséhez vezet.
A vércukoreltérések mellett jellemző erre a betegségre a magas vérnyomás és a magas vérzsírszint (koleszterin és triglicerid) is, melyek együttesen az érelmeszesedés kialakulását gyorsítják.
Megelőzés, kezelés.
A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Azt viszont tudni érdemes, hogy a cukorbetegség elleni harcban az alapvető megoldás az életmódban rejlik, a gyógyszeres kezelés csak másodlagos tényező. Ennek a szemléletnek köszönhetően az utóbbi időben világszerte népszerűvé vált egy nagyon hasznos táplálék, az Acai gyümölcs, melynek jelentős szerepe lehet az anyagcsere helyreállításában. A gyümölcsben ugyanis számos biológiailag aktív összetevő, továbbá kiváló növényi antioxidáns található, ráadásul a benne lévő fitoszterolok csökkentik a vérben az LDL koleszterin szintjét.
Az acai kedvező hatásai:
A túlsúllyal kapcsolatos tanulmányokat készítő Udani J. K. vizsgálataiból egyértelműen kiderül, hogy már 1 havi Acai fogyasztása után megfigyelhető a vérzsírok mennyiségének változása:
- a trigliceridek csökkentek
- az LDL ("rossz") koleszterin szintje csökkent
- miközben a HDL ("jó") koleszterin szintje változatlan maradt
- összességében pedig a teljes koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető
Szintén Udani kutatásai igazolták az Acai reduktív hatását az étkezés utáni vércukorszintre nézve, melyből következik, hogy támogatja a vércukorszint stabilizálását, ezáltal kiküszöböli a nagy inzulin hullámokat és az ezt követő éhezési rohamokat is. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően az Acai a cukoranyagcsere stabilizálása mellett, az egészséges fogyás egyik kulcstényezője lehet.
A megismert jellemzőkből kiderült, hogy Acai rendszeres fogyasztása ajánlható:
- minden túlsúllyal küzdőnek
- azoknak, akik családjában előfordult a cukorbetegség
- és a cukorbetegeknek
Felhasznált irodalom:
- Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study - Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML.; Nutr J. 2011 May 12;10:45.
- Exotic fruits as therapeutic complements for diabetes, obesity and metabolic syndrome - Samir Devalaraja, Shalini Jain, Hariom Yadav; Food Research International 44 (2011) 1856–1865
- Ellagic acid, a new antiglycating agent: its inhibition of Nε-(carboxymethyl)lysine - Puppala Muthenna, Chandrasekhar Akileshwari, G. Bhanuprakash Reddy; Biochem. J. (2012) 442, 221–230
- Cyanidin 3-glucoside ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity due to downregulation of retinol binding protein 4 expression in diabetic mice - Sasaki R, Nishimura N, Hoshino H, Isa Y, Kadowaki M, Ichi T, Tanaka A, Nishiumi S, Fukuda I, Ashida H, Horio F, Tsuda T.; Biochem Pharmacol. 2007 Dec 3;74(11):1619-27.
- Orvosi Hetilap 2012 / 153. évfolyam, Szupplementum / 5–26
- http://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g