2015.05.05.

Az inulinból, mely megtalálható a csicsókában és a hagymafélékben is, igen keveset fogyasztunk, csakúgy, mint a többi rostból. Megkérdezhetsz akármilyen szakterületen dolgozó orvost, dietetikust, mind a leggyakoribb táplálkozási hibák közé fogja sorolni az alacsony rostfogyasztást, ami azért is lényeges, mert alig van olyan része a szervezetünknek, amire az ne gyakorolna közvetve vagy közvetlenül pozitív hatást.
A Pure Inulin 100% tiszta, cikóriából kivont és az egészséges bélműködést támogató inulinport tartalmaz. Ennek a vízoldékony rostnak a kiválósága abban rejlik, hogy egészen a vastagbélig változatlan formában jut el, megfelelő táptalajul szolgálva a hasznos baktériumok szaporodásának, így azok képesek visszaszorítani a káros baktériumokat. Az inulin emellett csökkenti a mérgező anyagok képződését, támogatja az emésztőrendszer és az immunrendszer egészségét.
Haladjunk belülről kifelé!
A rostok enzimeink által lebonthatatlan komplex szénhidrátok, melyek kizárólagos táplálékai a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumoknak. Ha egészséges bélflórát szeretnénk, ami képes csökkenteni egyes rosszindulatú megbetegedések (például vastag- és végbéldaganatok) kockázatát, akkor a rostfogyasztás ugyanolyan fontos, mint a bélflóra napi szintű visszapótlása probiotikumokkal. Az inulin kifejezetten a Bifidobaktériumok szaporodását és anyagcseréjét segíti, de természetesen más törzsek is képesek hasznosítani.
Székrekedés vs. hasmenés
A megfelelő típusú és mennyiségű rostfogyasztás (kellő folyadékpótlással együtt) képes rendezni a székelési gondokat. Irritábilis bél szindrómában (IBS) gyakori, hogy egymást váltják a hasmenős és szorulós időszakok, de a szorulás gyakori probléma gyerekeknél és idősebbeknél is. Mivel az inulin vizet szív fel, ezzel növeli a széklet térfogatát, ami a haladását gyorsítja és lágyítja is azt, így egyszerűbb teszé a székelést, csökkentve az aranyeres problémák kialakulásának az esélyét. Ugyanez a szivacsszerűen működő vízfelszívás segít enyhíteni a hasmenés tüneteit is. A hasmenés a valamilyen okból a bélben megjelenő többletvíz miatt alakul ki, mely nyomást gyakorol a bélfalra. Az inulin ezt a felesleges vizet szívja be, ezúttal „szilárdítva” a salakot, és lassítva annak haladását.
Az egészséges csontokért
Éppen vízoldékony tulajdonsága miatt lehet segítségünkre csontjaink védelmében is. Furcsán hangzik? Pedig logikus: egyre több és több kutatás számol be arról, hogy az inulinnal kiegészített étrenden lévő embereknél több kalcium és magnézium szívódik fel a bélből. Ezt igazolták kiskamasz gyerekeken, menopauza utáni nőkön és fiatal férfiakon is. A több kalcium nagyobb csúcs-csonttömeg kialakulásához járult hozzá a kamaszoknál, és a csontvesztés lassításához felnőttkorban. A jelenség hátterében egyrészt az áll, hogy a nagy víztartalmú oldatból könnyebben felszívódik a kalcium, másrészt az inulin a bakteriális felhasználás során hozzájárul a bélflóra savas kémhatásának fenntartásához, mely szintén megkönnyíti az ásványi anyagok felszívódását.
Koleszterin, vércukor
A normális testtömeg elérése és megtartása, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése, a szénhidrát-anyagcsere szabályozása mind összefüggő mechanizmusok a szervezetünkben, amelyek egészséges működéséhez a rostok, így az inulin is alapvetően járul hozzá. A vízfelszívással járó duzzadás hozzásegít a jóllakottság, illetve a teltségérzet kialakulásához, így kevesebb energiát viszünk be, mely hozzájárul a kívánt testtömeg eléréshez. Lassítja a szénhidrátok felszívódását is, így a vércukorszint nem hirtelen emelkedik, hanem elnyújtva, ezzel nem csak a szénhidrát-anyagcsere szabályozásához járul hozzá jótékonyan, de a fogyókúra során a vércukorszint nagyívű ingadozása miatti éhségrohamok elkerülését is segítheti.
Bár az egészséges testtömeg és szénhidrát-anyagcsere nagymértékben hozzájárul a szív- és érrendszer védelméhez, az inulin közvetlenül is hat erre a területre is. Több klinikai vizsgálat igazolta, hogy az inulin képes csökkenteni az LDL-koleszterin és a triglicerid szintjét, melyek az érelmeszesedés kialakulásában közvetlenül is felelősek. Mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mind az elhízott betegeknél szignifikáns LDL-, összkoleszterin- és tigliceridszint-csökkenést igazoltak már napi 7-8 g inulin étrendbe illesztése mellett!
Fogyaszd Te is a jótékony rostformulát, a Pure Inulint!
Forrás: Effects of 25. fructooligosaccharides on blood glucose and serum lipids in diabetic subjects - Yamashita K, Kawai K, Itakura M. Nutr Res 1984;4:961-966. | Effect of oral inulin administration on lipid profile and insulin sensitivity in subjects with obesity and dyslipidemia - Balcazar-Munoz BR, Martinez-Abundis 42. E, Gonzalez-Ortiz MRev Med Chil 2003;131:597-604. | Effect of soluble or partly soluble dietary fibres supplementation on absorption and balance of calcium, magnesium, iron, and zinc in healthy young men - Coudray C, Bellanger J, Castiglia-Delavaud C, et 46. al. Eur J Clin Nutr 1997;51:375-380. | A combination of prebiotic short- and long-chain inulin-type fructans enhances calcium absorption and bone mineralization in young adolescents - Abrams SA, Griffin IJ, Hawthorne KM, et al. Am J Clin Nutr 2005;82:471-476. | Effects of oligofructose-enriched inulin on intestinal absorption of calcium and magnesium and bone turnover markers in postmenopausal women - Holloway L, Moynihan S, Abrams SA, et al. Br J Nutr 2007;97:365-372.