CaliVita Partner

Vitaminkincsek termékek

Problémák, tünetek alapján

Új termékek!

Exkluzív termékeink

Gyermekeknek

Vitaminok

Antioxidánsok

Ásványi anyagok

Emésztőrendszer támogatása

Folyékony étrendkiegészítők kedvelőinek

Gyógynövényalapú készítmények

Hölgyek és urak részére

Immunrendszer erősítéséhez

Tenger gyümölcsei

Testsúlycsökkentő étrend kiegészítéséhez

Ha ajándékozni szeretnél

Egészséget támogató elektronikus készülékek

Kozmetikai termékek

Környezetbarát tisztítószerek

Üzleti segédeszközök

25% kedvezmény!

Google+Vitaminkincsek

Facebook

A rost hiánya nem csak székrekedést okozhat

2018.04.27.

A rost hiánya nem csak székrekedést okozhat

Ha gyakran fogyasztunk húst, húsféléket, vagy finomított szénhidrátokat (fehér lisztből készült kenyeret, péksüteményeket, tésztaféléket), ugyanakkor gyümölcsöt és zöldséget ritkán, akkor valószínűleg rosthiányos a táplálkozásunk. Rostok ugyanis kizárólag növényi eredetű táplálékban találhatók. A rostban gazdag táplálkozásra azonban nem csupán a székrekedés megelőzése érdekében van szükségünk.

Bélrendszerünkben található az immunrendszerünk legnagyobb része, ez tehát az elsődleges védelmi vonalunk.

A bélrendszernek fontos szerepe van a méreganyagok eltávolításában. Kevés rostfogyasztás hatására mozgása lelassul, a salaknyagok felhalmozódnak, ennek hatására pedig gyulladás alakulhat ki. A székrekedés, az aranyér, a bőrproblémák kialakulása, az immunrendszer gyengülése csupán rövidtávú következményei az alacsony rostfogyasztásnak, hosszabb távon azonban elhízás, cukorbetegség, vagy akár súlyos, visszafordíthatatlan folyamatok alakulhatnak ki.

Többféle rost létezik

A vízben oldódó rostok lassítják és hatékonyabbá teszik az emésztést, egyúttal táplálékul szolgálnak a vastagbélben található jótékony baktériumok számára. Ugyanakkor a vízben oldhatatlan rostok vizet szívnak magukba, ezáltal növelik a bevitt táplálék térfogatát, mely elősegíti a jóllakottság érzésének kialakulását. 

Rostfogyasztás csak bőséges folyadékkal

A rost megköti a vizet, ezért rostbevitel esetén különösen fontos a bőséges folyadékfogyasztás, mely legalább napi 2 liter vizet jelent. Bőséges folyadékfogyasztás hiányában puffadás, székrekedés alakulhat ki.

Rostból is megárt a sok

Az egészségünk hosszútávú megőrzéséhez naponta legalább 30 gr növényi eredetű rostot lenne szükséges fogyasztanunk, a népesség legnagyobb része azonban ezen mennyiség felének a beviteléről sem gondoskodik.  Amennyiben mégis, pl. napi egy kilógramm, vagy még több gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, úgy hasmenés, puffadás alakulhat ki.

A Pure Inulin 100% tiszta, cikóriából kivont és az egészséges bélműködést támogató inulinport tartalmaz.

A Nopalin a nopal fügekaktuszból előállított rosttabletta támogatja a méregtelenítést, jótékonyan hat a bélműködésre, miközben vitaminokkal (B1-, B2-, niacin) és ásványi anyagokkal látja el szervezetünket.

A hosszútávú egészségmegőrzés érdekében gondoskodjunk a rendszeres rostfogyasztásról.

Ha tetszett a cikk, egy megosztással segítheted, hogy mások számára is hasznos információként szolgáljon.

vissza